Chcete oklamať poisťovňu? S vysokou pravdepodobnosťou vás odhalia!

Sedem z desiatich Slovákov má skúsenosť s tým, že v minulosti klamali svojim nadriadeným v práci. V banke klamala asi tretina.






Sedem z desiatich Slovákov má skúsenosť s tým, že v minulosti klamali svojim nadriadeným v práci. Dokonca až 80 % opýtaných sa priznalo, že už klamali kolegom. Pred úradmi majú Slováci o niečo väčší rešpekt, no aj tu už klamala tretina ľudí a skoro 30 % nehovorilo pravdu pri komunikácii s bankami či poisťovňami. Nie vždy im to ale prešlo, v 40 % prípadov boli totiž ich lži odhalené a spôsobili im problémy.

Keď už Slováci klamú, vo všeobecnosti je to najčastejšie preto, aby kryli nejakú skutočnosť alebo iných ušetrili pred niečím nepríjemným.

Za klamstvom nemusí byť zlý úmysel

S nejakým druhom klamstva či povedzme nehovorením úplnej pravdy má reálnu skúsenosť zrejme väčšina z nás, ide pritom o najrôznejšie životné situácie. Nie vždy to však musí byť spojené len s negatívnymi úmyslami. Často použijeme milosrdné klamstvo, teda niečo zamlčíme, aby sme tým niekomu neublížili. Bežne využívame aj akési drobné klamstvá, trebárs o počte vypitých pív, či známkach v škole.

Klamať kolegom? No a?

Na druhej strane sú tu klamstvá, ktoré majú človeku priniesť nejaký prospech. Šiesti z desiatich respondentov uviedli, že klamali preto, aby si akokoľvek vylepšili svoj obraz. Prieskum ukázal že nehovoriť pravdu alebo klamať na pracovisku je v podstate „národným športom“. Sedem z desiatich Slovákov sa priznalo, že už klamali svojim nadriadeným v práci. Ešte viac je takých - až 80 %, ktorí klamali kolegom v zamestnaní. Na otázku, ako sa cítili keď klamali svojmu šéfovi či šéfke, väčšina uviedla, že si tak uľahčili situáciu alebo že mali pocit, že inak konať v tej chvíli nemohli.

Štyri z desiatich klamstiev „praskli“

Klameme dokonca aj lekárom. V prieskume to uviedlo až 60 % respondentov. Dá sa povedať, že aspoň pred úradmi majú Slováci o niečo väčší rešpekt, no aj tu už klamala tretina ľudí. Približne štvrtina opýtaných uviedla, že zamýšľané klamstvo pred úradom si nakoniec rozmysleli, pretože mali strach alebo ich hrýzlo svedomie.
Zaujímavé zistenia sú aj v prípade komunikácie ľudí s bankami či poisťovňami, kde skoro 30 % v istom momente nehovorilo pravdu.

lista Neprehliadnite

Je samozrejmé, že nie vždy ľuďom klamstvá „prejdú“. Respondenti priznali, že v 40 % prípadov boli ich lži odhalené a spôsobili im značné problémy. „Klamanie o skutočnej finančnej situácii, či zatajovanie dôležitých informácií o príjme či zadlžení trebárs v banke, sa môže človeku v konečnom dôsledku v budúcnosti vypomstiť, keď nebude schopný splácať úver alebo pôžičku. Vždy je lepšie v komunikácii s finančnými inštitúciami hovoriť pravdu“, radí Roman Müller, analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit.

V dnešnej dobe má banka jednoduché cesty ako si overiť údaje, ktoré jej poskytnete. Príjem si overí priamo v Sociálnej poisťovni. Vaše finančné záväzky im prezradí Úverový register. Na klamstvá pri poistných udalostiach sú zvyknutí aj v poisťovniach. Poisťovne využívajú sofistikované metódy, ako poistné podvody odhaliť. Od roku 2017 začal fungovať aj Register poistných udalostí, ktorý taktiež pomáha odhaliť podozrivé skutočnosti.

Medzi nami sú aj pravdovravní

Zaujímavé je aj zistenie v prípade troch štvrtín Slovákov, ktorí uviedli, že v nejakej situácii nakoniec nezaklamali, pretože u nich „zvíťazilo lepšie ja“. Nájdu sa medzi nami aj zásadoví ľudia, ktorí by neklamali ani za nič. Partnerovi či partnerke nikdy neklame 38 % opýtaných, viac ako 40 % zase tvrdí, že nikdy neklamú svojim deťom.

17 09 07 pic

* Prieskum v máji 2017 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 512 respondentov.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk