Návrh OĽaNO na zavedenie príplatkov za prácu cez víkend neprešiel do 2. čítania

Do druhého čítania parlament neposunul ani návrh poslancov za hnutie OĽaNO na novelizáciu zákona o sociálnom poistení, ktorý rieši podávanie prihlášok na dôchodkové poistenie opatrovateľmi a osobnými asistentmi.





Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely Zákonníka práce od poslancov za OĽaNO, ktorou sa mali zaviesť povinné príplatky za prácu v sobotu a nedeľu vo výške 100 % z priemernej mzdy zamestnanca. Poslanec za OĽaNO Richard Vašečka upozornil na to, že premiér Robert Fico ešte počas prvomájových osláv takéto príplatky ľuďom sľúbil, avšak doteraz sa tak nestalo. V počte ľudí pracujúcich v nedeľu je na tom Slovensko podľa Vašečku najhoršie v Európe.

ZÍSKAJTE BONUS AŽ 999 EUR

Do druhého čítania neprešiel ani návrh poslancov za hnutie OĽaNO na novelizáciu zákona o sociálnom poistení. Osoby, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie, alebo vykonávajú osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím na základe zmluvy o výkone osobnej asistencie v rozsahu aspoň 140 hodín, by podľa ich návrhu boli povinne dôchodkovo poistené počas celého obdobia poberania peňažného príspevku na opatrovanie alebo počas trvania zmluvy o výkone osobnej asistencie, bez ohľadu na to, aký vek má osoba, o ktorú sa starajú. Títo poistenci by si tak nemuseli podávať prihlášku na povinné dôchodkové poistenie, keďže úrad práce, sociálnych vecí a rodiny by oznámil všetky potrebné skutočnosti zakladajúce vznik povinného dôchodkového poistenia priamo Sociálnej poisťovni.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk