Cestovné poistenie na celý rok bez prerušenia je drahé

Celoročné nepretržité cestovné poistenie je nákladnejšie aj kvôli vyššiemu riziku.


Ak cestujete často alebo na dlhšie obdobie do zahraničia, zíde sa vám celoročné poistenie. To môže byť s prerušovaním pobytu na niekoľko desiatok dní, alebo nepretržité na celý rok. Kým prvé je relatívne lacné a získate ho v poisťovniach za niekoľko desiatok eur, druhé je drahšie a vyjde vás niekoľko stoviek eur.

Cena je vyššia kvôli riziku

Poisťovne to vysvetľujú tým, že klient je pri dlhodobom pobyte viac rizikový, keďže sa nemusí domov vracať na bežné prehliadky zubov či tela. Prístup k cene tohto poistenia je u poisťovní rôzny. V Union poisťovni je jeho cena vyššia okrem iného preto, lebo je kalkulované dennou sadzbou na všetkých 365 dní v roku a nie ako krátkodobé cestovné poistenie, ktoré sa predáva v balíkoch. “Pri nepretržitom pobyte v zahraničí je cena poistného vyššia z dôvodu, že ide o dennú sadzbu poistného. Pokiaľ je poistenie kalkulované balíkovo a v rámci roka sa priebežne vráti na Slovensko cena poistného je nižšia,” vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Union poisťovne.

V tejto poisťovni platí, že ak ostanete v zahraničí nepretržite po dobu 365 dní bez návratu na Slovensko a nie ste pritom študent, výška poistného sa pohybuje od 0,76 eur na deň za poistenie liečebných nákladov v zahraničí.

Ako cestovať do zahraničia správne poistený – pošlite nám svoju otázku


Lacnejšie varianty

V prípade, ak by ste si chceli celý rok v zahraničí vykryť bežným krátkodobým poistením, no platili by ste ho celoročne, neušetríte - nepretržité poistenie vás totiž vyjde lacnejšie. „Cena komplexného cestovného poistenia na jeden deň v rámci Európy stojí 1,70 eur, čo by v prípade jedného roka (365 dní) vyšlo 620,50 eur, naopak celoročné poistenie do Európy stojí 152 eur,“ vysvetľuje Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne.

Aj v Generali platí, že toto cestovné poistenie nie je drahšie ako klasické cestovné poistenie. „Ak by si napríklad študent uzatvoril krátkodobé cestovné poistenie na dobu jeden rok, vyšlo by ho oveľa drahšie ako celoročné cestovné poistenie pre študentov študujúcich v zahraničí,“ vysvetľuje Milan Janásik, hovorca Generali.

Poistovne.sk porovnávali celoročné nepretržité cestovné poistenie v severnej Amerike, teda v USA a Kanade a vo Veľkej Británii, kam chodia Slováci často pracovať alebo študovať.

Lista Odporucame

Za USA si priplatíte

Generali poskytuje polročné alebo celoročné cestovné poistenie pre študentov a aupair. „V prípade vycestovania do Veľkej Británie by ročné cestovné poistenie Klasik pre študenta či aupair stálo 110 eur, balík Komfort by stál 164 eur,“ informuje Milan Janásik, hovorca Generali.

Pri štúdiu v USA by boli ceny vyššie. Ročné cestovné poistenie Klasik by stálo 293 eur a balík Komfort až 438 eur. V Allianz-Slovenskej poisťovni by vás rok strávený v Kanade či USA pri komplexnom cestovnom poistení vyšiel na 661 eur a poistenie iba liečebných nákladov by vás vyšlo na 529 eur na rok.

Poistenie do Veľkej Británie by vás komplexne vyšlo na 152 eur na rok a iba liečebných nákladov na 94 eur ročne. „Cestovné poistenie do USA a Kanada je drahšie z dôvodu výrazne vyšších nákladov za ošetrenie a zdravotnú starostlivosť v týchto dvoch krajinách, čo je spôsobené tým, že v USA a v Kanade nie sú regulované ceny za zdravotnú starostlivosť,“ vysvetľuje Kanderková.

Výška nákladov za hospitalizáciu a ošetrenie sa v týchto krajinách dokáže vyšplhať do 100-tisícových súm. „Riešili sme prípad, keď počas pobytu klient v USA potreboval akútnu operáciu pažeráka a náklady za ošetrenie, hospitalizáciu a prevoz na Slovensko sa vyšplhali na 322-tisíc eur,“ uvádza Kanderková.


Ako ušetriť

V prípade, ak chcete na poistení niečo ušetriť, v Allianz-SP máte možnosť dojednať si celoročné komplexné cestovné poistenie s maximálnou dĺžkou jedného pobytu 90 dní, to znamená, že každých 90 dní sa musíte vrátiť na Slovensko. V takom prípade cena ročného komplexného poistenia v rámci Európy vyjde na 189 eur, a v rámci celého sveta, vrátane USA a Kanady, na 398 eur. Lenže náklady na cesty domov vám môžu ušetrené peniaze na poistení zhltnúť.

V Union poisťovni ušetríte na celoročnom cestovnom poistení, ak ste mladý a študent. Union ponúka balík poistenia Plus – 180 dní, ktorý je určený pre osoby do 30 rokov, ktoré cestujú do zahraničia na študijnú alebo študijno–pracovnú stáž. „Poistenie platí pri každom vycestovaní do zahraničia za podmienky, ak doba cesty a pobytu v zahraničí nie je dlhšia ako 180 kalendárnych dní nepretržite,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová. Pokiaľ ste poistencom Union zdravotnej poisťovne, dostanete aj zľavu vo výške 15 %.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk