Zamestnanec NBS prijímal úplatky od zástupcov Rapid Life

Poisťovňa Rapid Life je momentálne v nútenej správe, s Národnou bankou Slovenska na seba podali niekoľko trestných oznámení.


Z trestného činu prijímania úplatku v súbehu so zneužitím právomoci verejného činiteľa obvinila polícia 52-ročného zamestnanca Národnej banky Slovenska Ivana B. Ako dnes médiám povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, obvinený v NBS zastával pozíciu generálneho riaditeľa odboru dohľadu nad trhom cenných papierov. Podľa polície si v roku 2015 vyžiadal a prijal dvakrát úplatok 1 000 eur od zástupcov poisťovne Rapid Life. Sumu 2 000 eur od zástupcov poisťovne prijal aj v roku 2016, pričom od nich podľa polície požadoval ešte 10 000 eur. Ako protislužbu v súvislosti s dohľadom NBS nad poisťovňou podľa Gašpara rozhodoval v prospech poisťovne, konkrétne zabezpečil, aby na ňu neboli uvalené najtvrdšie sankcie.

Vec na polícii podľa Gašpara oznámili zástupcovia poisťovne Pavol F. a Peter T., ktorí mu peniaze odovzdali. V súčasnosti boli vyčlenení na samostatné konanie a majú dočasne odložené vznesenie obvinenia. Ivan B. je podľa Gašpara stíhaný na slobode, pričom v prípade dokázania viny mu hrozí trest päť až 12 rokov.

Ako informovala hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová, generálny riaditeľ príslušného odboru oznámil NBS, že ho vypočula NAKA. "V tejto súvislosti požiadal o pozastavenie výkonu funkcie a o čerpanie dovolenky, v čom mu NBS vyhovela. Národná banka Slovenska nemá prístup k informáciám NAKA a keďže nie je účastníkom konania, nemá možnosť nahliadnuť do spisu a zaujať stanovisko. V súvislosti s prípadom Rapid Life už nútená správkyňa, ktorá vykonáva z poverenia NBS v poisťovni Rapid Life nútenú správu, podala rozsiahle trestné oznámenie," uviedla hovorkyňa s tým, že konanie polície nijako nesúvisí s vyhlásením nútenej správy a nemá žiadny vplyv na ďalší priebeh nútenej správy.

Poisťovňa Rapid Life je momentálne v nútenej správe, pričom s NBS na seba vzájomne podali niekoľko trestných oznámení. V októbri 2016 podala trestné oznámenie poisťovňa voči NBS. To podľa Gašpara súviselo s tým, že v rámci súdneho sporu, ktorí majú obe inštitúcie medzi sebou, sa podľa poisťovne snaží NBS presunúť svoju zodpovednosť na ministerstvo financií. "Je to taká ťažká konštrukcia skutku, ale chcem povedať, že takéto podanie tu je a ešte sa o ňom nerozhodlo," uviedol Gašpar. Následne v apríli tohto roku podala trestné oznámenie NBS na poisťovňu. "V tomto prípade išlo o podozrenie z trestného činu poškodzovania veriteľa, kde je podozrenie, že poisťovňa v Košiciach predala budovu v hodnote 3 400 000 eur a tým de facto znižovala svoj majetok a možnosť likvidity voči poistencom," vysvetlil. V máji zase podala trestné oznámenie Rapid Life voči NBS pre podozrenie z prípravy trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. "No a potom je tu podanie, ktoré podala nútená správkyňa na Generálnu prokuratúru," uviedol policajný prezident s tým, že oznámenie súvisí s podozrením, že zástupcovia poisťovne znižovali hodnotu majetku a spôsobili klientom škodu vo výške 6 650 000 eur. "Túto vec sme už prevzali, vyšetrovateľ študuje spis," dodal Gašpar. Popri spomenutých oznámeniach ešte existujú aj oznámenia klientov voči poisťovni.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk