Cestovné poistenie sa dá uzatvoriť aj za hranicami

Ako riešiť situáciu, keď ste už do zahraničia vycestovali, ale zabudli ste sa poistiť?





Veľa dovolenkárov si necháva balenie, ale aj iné veci pred vycestovaním na poslednú chvíľu. Tak sa môže stať, že okrem slnečníka či deky môže človek zabudnúť aj na cestovnú poistku. V ére online sa však aj tento problém dá riešiť.

Vo väčšine poisťovni totiž platí, že keď uzavriete poistenie cez internet, toto začína platiť behom pár minút od zaplatenia, a teda je možné ho uzavrieť aj po vycestovaní do zahraničia. „Poistenie platí ihneď po vyplnení formulára. Podmienkou je okamžité zaplatenie cez kartu,“ upozorňuje Lenka Dolinajová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne. Ak však platíte cez internet banking, platba môže prebehnúť aj o niekoľko dní a poistení dovtedy nebudete.

Ako cestovať do zahraničia správne poistený – pošlite nám svoju otázku


Čakacia lehota

Lenže niektoré poisťovne majú na platnosť cestovného poistenia odkladaciu lehotu, aby sa vyhli zneužitiu poistenia zakúpenému na poslednú chvíľu. „Ak sa klient zabudol poistiť a nachádza sa už v zahraničí, je možné dojednať cestovné poistenie prostredníctvom tretej osoby, avšak najskôr so začiatkom poistenia od 5. dňa po dojednaní poistnej zmluvy,“ informuje Beata Lipšicová, hovorkyňa Uniqa poisťovne. Dojednať si cestovné poistenie môžete aj online, ale napríklad Uniqa má prednastavený údaj, že sa v tom čase nachádzate na Slovensku. „Ak sa však už klient v na Slovensku nenachádza, klient tento údaj zmení a podľa toho mu bude nastavený začiatok poistenia na 5. deň po dojednaní poistenia,“ vysvetľuje Lipšicová. U ostatných poisťovní sa čakacie lehoty pohybujú od niekoľkých dní do týždňa.

Predĺženie cez web

Ak ste už v zahraničí a poistka vám vyprší, môžete si ju cez web predĺžiť. Tu je dôležité dať si pozor na to, aby to bolo ešte v priebehu trvania pôvodného poistenia. „Tak nové cestovné poistenie bude nadväzovať na pôvodné a to bez čakacej doby,“ vysvetľuje Lipšicová. Ak požiadate o pokračovanie poistenia až po skončení jeho platnosti, ostanete nepoistení až do doby, kedy začne platiť nové poistenie. Uniqa má dokonca podmienku na dojednanie nového cestovného poistenia a to doloženie prehlásenia o vašom zdravotnom stave a žiadosť o dojednanie nového poistenia.

Poistný podvod

Ak by ste chceli podvádzať a tvrdiť poisťovni, že ste poistku uzatvorili ešte na Slovensku a nie v zahraničí, tá si to môže overovať. V prípade, že ste si poistenie uzatvorili SMS-kou alebo telefonicky, poisťovňa ľahko zistí cez operátora, či ste boli na území Slovenska alebo inde. Aj zmluvy uzatvorené cez internet si môže poisťovňa overovať napríklad cez IP adresu. Kvôli poistnému podvodu vám hrozí pokuta alebo súd, a preto sa to skúšať neoplatí.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk