Koncept oddlženia nemocníc by mal byť známy do konca tohto mesiaca

Uviedli to tento týždeň ako minister zdravotníctva, tak aj minister financií.


Koncept oddlženia nemocníc by mal byť známy do konca tohto mesiaca. Potvrdil to po tohtotýždňovom rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker. "V zásade je jedno, o akej sume sa rozprávame. Či sa bavíme o 200 miliónoch alebo o 600 miliónoch. Koncepčne hovoríme, že sa potrebujeme vysporiadať s precedensom, ktorý tu je. Uvedomujeme si a sám hovorím, že niektoré zdravotnícke zariadenia sa budú zadlžovať. Máme nejaký súbor opatrení, ktoré smerujú k znižovaniu zadlženosti," vysvetlil Drucker.

Ako pokračoval, niektoré zariadenia v tomto roku by mali prestať generovať nový dlh, ale sú tu zhruba tri až päť veľkých nemocníc, ktoré generujú gro dlhu. "Opatrenia na zamedzenie zadlžovania sú dlhodobé," dodal minister. Oddlženie podľa neho nebude jednorazové. "Chceme umožniť čerpanie nejakých peňazí na oddlženie tým, ktorí sa budú správať podľa nejakého ozdravného plánu," priblížil Drucker.

"Je pravdou, že intenzívne rokujeme," pripustil po vláde minister financií Peter Kažimír. Podľa neho ide o zložitú problematiku nielen z pohľadu použitia verejných zdrojov, ale aj z pohľadu morálneho hazardu a budúcnosti fungovania sektoru ako takého. "Všetko berieme do úvahy a verte, že intenzívne sa stretávame na týždennej báze," dodal Kažimír.

Minister financií priznal, že oddlžovanie nebude bezpodmienečné. "To znamená, že ak konkrétne zdravotnícke zariadenie bude chcieť vstúpiť do takého programu, bude musieť plniť v budúcnosti nejaké podmienky. Podľa mňa je to fér," povedal Kažimír s tým, že už v súčasnosti existujú zdravotnícke zariadenia, ktoré nie sú zadlžené. "To znamená, potrebujeme nejakú mieru diferenciácie v správaní sa týchto subjektov," vysvetlil.

Podľa Informácie o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2016, ktorú zobrala v máji vláda na vedomie, zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti ministerstva vykázali ku koncu minulého roka záväzky spolu vo výške 702,13 milióna eur. Z tejto sumy predstavovali záväzky po lehote splatnosti 547,16 mil. eur a záväzky v lehote splatnosti boli v sume 154,96 mil. eur.

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk