Pri ceste na Filipíny odporúčajú občanom, aby boli opatrní a ostražití

Ministerstvo zahraničných vecí informuje, že na Filipínach hrozia únosy cudzincov a v krajine platí vysoké riziko teroristických útokov.


Slovenský rezort diplomacie odporúča dodržiavať počas návštevy Filipín maximálnu opatrnosť a ostražitosť vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu a pretrvávajúce nebezpečenstvo únosov cudzincov. Ministerstvo na svojej internetovej stránke informuje, že v krajine platí vysoké riziko teroristických útokov na celom území vrátane hlavného mesta Manily a turistických centier.

Ministerstvo zahraničných vecí takisto pripomína, že 23. mája vyhlásil prezident Rodrigo Duterte stanné právo na 60 dní na celom ostrove Mindanao na juhu Filipín pre ozbrojený konflikt v meste Marawi medzi vládnymi jednotkami a extrémistickou skupinou Abu Sayyaf podporenou ďalšou militantnou skupinou Maute, ktorá má prepojenie na ISIS.

"Vzhľadom na ozbrojené zrážky medzi filipínskymi vládnymi jednotkami a militantmi a riziko teroristických útokov, veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Jakarte odporúča necestovať na západnú (moslimskú) a strednú časť ostrova Mindanao a juhozápadnú časť Filipín na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi (tzv. súostrovie Sulu). Do východnej časti ostrova Mindanao a do južnej časti provincie Cebu (až po municipallty Badian a Dalaguete a vrátane nich) a južnej časti ostrova Palawan (až po Porto Princesa) odporúčame cestovať len v najnevyhnutnejších prípadoch," píše ministertstvo s tým, že pri cestách do ostatných oblastí Filipín odporúčajú zvýšenú opatrnosť, dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti a vyhýbať sa väčším zhromaždeniam osôb.

Slovenským občanom tiež odporúčajú využiť dobrovoľnú registráciu pred cestou do zahraničia na webstránke ministerstva zahraničných vecí.

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk