NBS od štvrtka zaviedla nútenú správu nad poisťovňou Rapid Life

Kontrolu nad poisťovňou prevzala nútená správkyňa, ktorá je povinná postupovať podľa pokynov NBS a na nakladanie s majetkom potrebuje predchádzajúci súhlas NBS. Národná banka sa uvalením nútenej správy snaží zamedziť pokusom o špekulatívne prevody majetku poisťovne na tretie osoby a prípadnej manipulácii s dokumentáciou poisťovne.


Národná banka Slovenska (NBS) vo štvrtok zaviedla nútenú správu nad poisťovňou Rapid Life (RF). Poisťovni doručila rozhodnutie doručené vo štvrtok ráno. Za núteného správcu vymenovala Irenu Sopkovú, ktorá bude sídliť v košickej pobočke NBS, kde boli vyčlenené priestory. Od rána sa tam presúvajú písomné materiály a výpočtová technika zo sídla Rapid Life na Garbiarskej ulici v Košiciach.

Vladimír Dvořáček, člen Bankovej rady NBS a výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom na tlačovej besede informoval, že kontrolu nad poisťovňou prevzala nútená správkyňa, ktorá je povinná postupovať podľa pokynov NBS a na nakladanie s majetkom potrebuje predchádzajúci súhlas NBS. Centrálna banka sa tým snaží zamedziť pokusom o špekulatívne prevody majetku poisťovne na tretie osoby a prípadnej manipulácii s dokumentáciou poisťovne. Pre klientov, ktorí platia svoje poistky, sa zatiaľ nič nemení.

Podľa Dvořáčka boli dôvodom vyhlásenia nútenej správy opakované zistenia, že poisťovňa Rapid Life závažne ohrozuje práva klientov. Poisťovňa tiež nekonala dobromyseľne a s náležitou starostlivosťou pri plnení nárokov klientov z poistných zmlúv. Poisťovňa Rapid Life sama oznámila, že má akútne problémy s likviditou. Na otázku novinárov, koľko klientov mala poisťovňa a v akej výške si voči nej uplatňujú pohľadávky, uviedol, že to zistí až správkyňa, pretože RF za rok 2016 neodovzdala daňovému úradu daňové priznanie, NBS nemá k dispozícii ani jej účtovnú uzávierku a výročnú správu. Ako dodal, ide o tisícky klientov.

Riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS Roman Fusek uviedol, že uvalenie nútenej správy je v záujme klientov poisťovne, lebo sa tým zabráni prevodu majetku poisťovne na iné osoby. Informoval, že NBS prevzala na seba ochranu klientov už v roku 2015 a v ich záujme vydala viaceré predbežné oparenia, ako aj žaloby.

Nútená správkyňa Irena Sopková po prevzatí správy poisťovne rozhodla o prevoze dokumentov poisťovne a počítačového vybavenia do expozitúry NBS v Košiciach, kde boli zriadené priestory pre jej fungovanie.

Hlavnou úlohou nútenej správkyne, ktorá nahradila predstavenstvo a dozornú radu spoločnosti, bude urýchlene zistiť skutočný stav záväzkov a pohľadávok poisťovne a zabezpečenie jej majetku. Nútená správkyňa musí tiež urýchlene preskúmať niektoré podozrenia z prípadov špekulatívneho prevodu majetku poisťovne na tretie osoby a vykonať kroky k prípadnému prinavráteniu takéhoto majetku späť do vlastníctva poisťovne.

„V prípade podozrenia, že bol spáchaný trestný čin, nútená správkyňa podá trestné oznámenie,“ povedal Dvořáček.

Poisťovňa Rapid Life sa nachádza v režime dobrovoľného ukončovania činnosti, ktorého trojročná lehota začala plynúť 1. januára 2016 a ktorého zavedenie iniciovala samotná poisťovňa. Poisťovňa sa v rámci tohto režimu zaviazala, že do konca roka 2018 ukončí svoju činnosť a zameria sa predovšetkým na vysporiadanie svojich záväzkov voči klientom. Dvořáček povedal, že NBS nie je spokojná s pokrokom poisťovne pri ukončovaní činnosti. Poisťovňa neodpovedá klientom na žiadosti o vyplatenie nárokov a klientom nároky z poistných zmlúv nevypláca, uvádza NBS.

Národná banka Slovenska bude o stave, v akom sa poisťovňa Rapid Life nachádza, informovať verejnosť a klientov poisťovne priebežne podľa zistení nútenej správkyne a v rozsahu, v akom jej to povinnosť zachovávať mlčanlivosť dovolí.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk