Poslanci zamietli zvýšenie príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti

Poslanci O. Dostál, P. Osuský, L. Ďuriš Nicholsonová a J. Mihál navrhovali zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení prvých troch detí do náhradnej starostlivosti na úroveň príspevku pri narodení dieťaťa, teda z 500 eur na 829,86 eura.


Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa od opozičných poslancov Ondreja Dostála, Petra Osuského, Lucie Ďuriš Nicholsonovej (všetci SaS) a poslanca Jozef Mihála (nezaradený). Predkladatelia navrhovali zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení prvých troch detí do náhradnej starostlivosti na úroveň príspevku pri narodení dieťaťa, teda z 500 eur na 829,86 eura.

"Z hľadiska účelu je tento príspevok porovnateľný s príspevkom pri narodení dieťaťa, ktorý je štátnou sociálnou dávkou, ktorou štát prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca," uviedli poslanci k zvýšeniu príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.

Medzi výškou oboch príspevkov je v súčasnosti podľa opozičných poslancov pri prvých troch deťoch výrazný rozdiel v neprospech jednorazového príspevku pri zverení do náhradnej starostlivosti. Pokiaľ z akýchkoľvek dôvodov deti nemôžu vyrastať s vlastnými rodičmi, je podľa predkladateľov žiaduce, aby im bola poskytnutá náhradná starostlivosť v inej rodine. "Preto neexistuje žiadny dôvod, prečo by náhradní rodičia, ktorí prijímajú cudzie dieťa do vlastnej starostlivosti, boli pri poberaní jednorazového príspevku na dieťa akokoľvek znevýhodnení voči rodičom, ktorí poberajú príspevok pri narodení vlastného dieťaťa," dodali. Pri štvrtom a každom ďalšom dieťati prevzatom do náhradnej starostlivosti navrhovali ponechať výšku príspevku pri zverení do náhradnej starostlivosti na nezmenenej úrovni 500 eur.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk