Poslanci zamietli zvýšenie príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti

Poslanci O. Dostál, P. Osuský, L. Ďuriš Nicholsonová a J. Mihál navrhovali zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení prvých troch detí do náhradnej starostlivosti na úroveň príspevku pri narodení dieťaťa, teda z 500 eur na 829,86 eura.


Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa od opozičných poslancov Ondreja Dostála, Petra Osuského, Lucie Ďuriš Nicholsonovej (všetci SaS) a poslanca Jozef Mihála (nezaradený). Predkladatelia navrhovali zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení prvých troch detí do náhradnej starostlivosti na úroveň príspevku pri narodení dieťaťa, teda z 500 eur na 829,86 eura.

"Z hľadiska účelu je tento príspevok porovnateľný s príspevkom pri narodení dieťaťa, ktorý je štátnou sociálnou dávkou, ktorou štát prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca," uviedli poslanci k zvýšeniu príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.

Medzi výškou oboch príspevkov je v súčasnosti podľa opozičných poslancov pri prvých troch deťoch výrazný rozdiel v neprospech jednorazového príspevku pri zverení do náhradnej starostlivosti. Pokiaľ z akýchkoľvek dôvodov deti nemôžu vyrastať s vlastnými rodičmi, je podľa predkladateľov žiaduce, aby im bola poskytnutá náhradná starostlivosť v inej rodine. "Preto neexistuje žiadny dôvod, prečo by náhradní rodičia, ktorí prijímajú cudzie dieťa do vlastnej starostlivosti, boli pri poberaní jednorazového príspevku na dieťa akokoľvek znevýhodnení voči rodičom, ktorí poberajú príspevok pri narodení vlastného dieťaťa," dodali. Pri štvrtom a každom ďalšom dieťati prevzatom do náhradnej starostlivosti navrhovali ponechať výšku príspevku pri zverení do náhradnej starostlivosti na nezmenenej úrovni 500 eur.

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk