Sadzba za poistencov štátu by sa mala zvýšiť na minimálne 4,41 %, apeluje OĽaNO-NOVA

"Aj keď ministerstvo financií už niečo avizuje, ale zatiaľ sa nič nekoná, pritom je najvyšší čas," upozornil Suchánek s tým, že návrh predložia na júnovú schôdzu parlamentu.


Podľa člena dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) za hnutie OĽaNO-NOVA Marcela Klimeka sú za stav a situáciu v slovenskom zdravotníctve, vrátane VšZP, zodpovední poslanci a nominanti strany Smer-SD. "Nominanti strany Smer priniesli v uplynulých dvoch rokoch VšZP, hovoríme o predchádzajúcom manažmente, stratu skoro 200 miliónov eur. V situácii, keď sa pripravoval ozdravný plán a vedeli sme, že Všeobecná zdravotná poisťovňa nemá zdroje na míňanie, tak poslanci Smeru tú situáciu ešte zhoršili tým, že znížili poistné za poistencov štátu z úrovne 4,41 % na úroveň 3,78 %," upozornil Klimek. Podľa neho takýto krok znamenal v položke inkasované poistné za poistencov štátu zníženie výnosov VšZP o 118 miliónov eur.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že dlhodobo upozorňuje na potrebu dofinancovania sektoru poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Rezort zdravotníctva pripravuje riešenie spolu s rezortom financií, vzájomne rokovania intenzívne pokračujú," uviedla v reakcii hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Ministerstvu podľa nej záleží na tom, aby bol v systéme dostatok peňazí a robí maximum pre to, aby sa doň podarilo dostať toľko financií, koľko potrebuje na pokrytie reálnych potrieb.

Problémom slovenského zdravotníctva je podľa Klimeka aj cenotvorba. "V situácii, kde Všeobecná zdravotná poisťovňa vykazuje historické straty, tak len osem laboratórií, súkromných poskytovateľov, vykazuje zisk za rok 2015 vyše 22 miliónov eur. Aká je to cenotvorba, aká je tam logika v procese distribúcie zdrojov," pýta sa Klimek. Dodal, že pokiaľ sa nespraví poriadok v cenotvorbe, pokiaľ nebudeme mať jednotné stropy na cenu bodov, poriadok v zdravotníctve nebude.

Všeobecná zdravotná poisťovňa nakoniec ukončila vlaňajšok s menšou stratou, ako sa pôvodne očakávalo. Z riadnej účtovnej závierky overenej audítorskou spoločnosťou PricewaterhouseCoopers Slovensko vyplýva, že výsledkom hospodárenia VšZP za minulý rok bola strata vo výške 112 mil. eur.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk