Vodič z Galanty podviedol poisťovňu

Podmienečný trest dostal Ervín C. z Galanty, ktorý fingoval škodovú udalosť a od poisťovne žiadal finančnú náhradu.






Na trest odňatia slobody dva roky podmienečne za zločin poisťovacieho podvodu odsúdil dnes sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici 32-ročného Ervína Cservenku z Galanty. Rozsudok súd vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste. Cservenka fingoval škodovú udalosť a od poisťovne žiadal finančnú náhradu na opravu vozidla.

Cservenka v decembri 2013 podal v poisťovni Alianz v Banskej Bystrici písomné hlásenie o škodovej udalosti na vozidle Škoda Superb s galantským evidenčným číslom. V hlásení však uvádzal nepravdivé údaje o vzniku a priebehu udalosti. V skutočnosti auto poškodila úmyselne neznáma osoba. Cservenka poisťovni následne predložil faktúru na zaplatenie opravy vozidla vo výške 4 295 eur.

Podvodník svoje konanie oľutoval a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Podmienečný trest je na skúšobnú lehotu dva roky.

Zákon stanovuje za tento trestný čin sadzbu tri až desať rokov. Podľa predsedu senátu je uložený trest primeraný, a to vzhľadom na okolnosti, že Cservenka sa k podvodu priznal, škodu nahradil a do spáchania skutku viedol riadny život.

Vyberáme z poistovne.sk

Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.
man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

Vyberáme z banky.sk