V rámci PZP vlani dominovali dve najväčšie poisťovne

Kooperativa mala vlani podiel takmer 30 % a Allianz - Slovenská poisťovňa bezmála 21 %.




Na trhu povinného zmluvného poistenia (PZP) motorových vozidiel dominovali v minulom roku dve najväčšie poisťovne. Spolu mali viac ako polovicu trhu v rámci tohto druhu poistenia. Ako ďalej vyplýva zo štatistík Slovenskej kancelárie poisťovateľov, poisťovňa Kooperativa mala vlani podiel takmer 30 % a Allianz - Slovenská poisťovňa bezmála 21 %. 

Komunálna poisťovňa mala podiel 13,67 %, Generali Poisťovňa 11,84 %, Uniqa poisťovňa 7,12 %, ČSOB Poisťovňa 5,05 %, Wüstenrot poisťovňa 3,98 %, AXA pojišťovna 3,18 % a Union poisťovňa 2,81 %. Najmenší trhový podiel v rámci povinného zmluvného poistenia motorových vozidiel mala Groupama poisťovňa, a to 1,42 %.

Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla upravuje zákon, podľa ktorého je ten, kto zaviní dopravnú nehodu prevádzkou vozidla, zodpovedný za všetky spôsobené škody a ich náhradu poškodeným. Uzatvorením PZP tak poistený vlastne prenáša zodpovednosť za náhradu vzniknutých škôd na poisťovňu. Všetky vozidlá podliehajú povinnosti poistiť ich.

Vodičovi, ktorý nemá zákonné poistenie, môže polícia udeliť pokutu. Ak takéto auto spôsobí škodu, tak sa hradí z poistného garančného fondu spravovaného Slovenskou kanceláriou poisťovateľov, pričom ročne má hlásených niekoľko tisíc takýchto škôd. Klienti, ktorí majú záujem zmeniť poisťovňu, musia najneskôr šesť týždňov pred vypršaním zmluvy podať výpoveď v pôvodnej poisťovni.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk