Čo je to register poistných udalostí

Od 1.1.2017 je v prevádzke register poistných udalostí. Viete, že aj vy v ňom môžete mať záznam?






Register poistných udalostí vedie Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO). Má slúžiť ako preventívny nástroj a má pomáhať v boji s poistnými podvodmi. Do registra zasielajú informácie o poistných udalostiach poisťovne, ktoré sú členmi asociácie. V roku 2016 prebiehali prípravné práce a 1.1.2017 začal register fungovať. Poisťovne doň postupne posielajú údaje o poistných udalostiach. Cieľom je, aby sa tieto údaje aktualizovali na dennej báze.

Zákon o poisťovníctve  presne stanovuje, ktoré informácie sa do registra dostanú. Zďaleka to nie sú všetky informácie, ktoré by poisťovne ocenili. Napríklad register neeviduje údaje ako výška škody, miesto vzniku, či rodné číslo. Taktiež sa do registra nedostane informácia, či poistná udalosť bola vyhodnotená poisťovňou ako podvodná.

Informácia o poistnej udalosti ostáva v registri 5 rokov, potom je automaticky vymazaná. Každý klient má právo raz ročne požiadať svoju poisťovňu o informáciu, aký záznam o ňom register vedie. Táto služba je bezplatná.

Poisťovne nie len informáciami register napĺňajú, ale taktiež z neho informácie čerpajú. To im pomáha jednak pri uzatváraní poistných zmlúv a jednak pri preverovaní poistných podvodov. Aj keď sa v dnešnej dobe poisťovňa z registra nedozvie všetko čo by potrebovala, stále má možnosť kontaktovať ostatné poisťovne, a vyžiadať si od nich detailnejšie informácie o poistných škodách.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk