Poistný trh poznačia regulačné zásahy a zdaňovanie

Najväčší dopad sa očakáva zo schváleného 8-percentného odvodu z neživotného poistenia a pripravovanej regulácie PRIIPS, ktorá zasiahne hlavne sprostredkovanie investičného životného poistenia.






Poistný trh bude v tomto roku poznačený, podobne ako minulé roky, hlavne výraznými zásahmi vo forme regulácií a zdaňovania. "Segment neživotného poistenia na Slovensku do budúcna zásadne ovplyvní schválenie rozšírenia 8-percentného odvodu na celú oblasť neživotného poistenia," povedal hovorca poisťovne Generali Milan Janásik. Podľa Generali ide o nesystémové opatrenie s dlhodobým negatívnym dopadom na sektor neživotné poistenia, a to tak z pohľadu klientov, ako aj z pohľadu poisťovní.
Z celkového pohľadu bude trh neživotného poistenia podľa Generali pravdepodobne aj naďalej mierne rásť, a to nielen vďaka poisteniu majetku, ale aj poisteniu motorových vozidiel. Poštová poisťovňa neočakáva nárast poistného trhu. Administratívna náročnosť regulácie a nákladov s ňou spojených však vytvára podľa Poštovej poisťovne tlak na zvýšenie cien poistenia, čo môže spôsobiť zvýšenie celkového objemu vybraného poistného na Slovensku. Zároveň zvýšenie cien môže podľa Poštovej poisťovne znížiť dostupnosť poistenia.
Ako skonštatoval generálny riaditeľ Uniqa poisťovne Martin Žáček, je otázne, ako bude verejnosť na osempercentný odvod reagovať. "To bude kľúčové pre ďalšie smerovanie poistného trhu. Verím, že občanov tento odvod neodradí od zabezpečenia si kvalitnej poistnej ochrany, ktorú im v súčasnosti slovenské poisťovne ponúkajú," dodal Žáček.
Poštová poisťovňa očakáva dopad aj v rámci pripravovanej regulácie PRIIPS, ktorá zasiahne hlavne sprostredkovanie investičného životného poistenia. Poisťovňa Generali v segmente životného poistenia očakáva rast len minimálny a aj to najmä vďaka pripoisteniam. "Rast predaja rizikových pripoistení a zároveň útlm poistení s garanciami pre prípad dožitia je spôsobený pretrvávajúcim prostredím nízkych úrokových sadzieb," skonštatoval Janásik.
V oblasti životného poistenia zároveň Ministerstvo financií SR avizovalo opatrenia v súvislosti s reguláciou sprostredkovania a výšky provízií pre sprostredkovateľov. Konkrétne návrhy z dielne ministerstva však zatiaľ nie sú známe. "Preto je ťažké odhadnúť ich možné dopady na poistný trh," povedal Janásik.
V oblasti životného poistenia Generali očakáva, že prídu impulzy na riešenie demografickej krízy. Poisťovňa čaká aj na podnety pri riešení krízy v poskytovaní zdravotných služieb, kde poisťovne vedia prispieť produktmi na zabezpečenie ľudí v dôchodkovom veku a veľmi vysokom veku a v doplnkovom zdravotnom poistení. "Veríme, že z dlhodobého pohľadu príde opäť daňové zvýhodnenie životného poistenia," dodal Janásik.

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk