Ako postupovať pri nehodách na lyžiach

Ak sa chystáte na zimnú lyžovačku, nezabudnite sa poistiť voči možným rizikám ako je úraz či zodpovednosť za škodu voči tretej osobe.






Cez víkend sa stala vo Vysokých Tatrách nehoda na svahu - zrazili sa tam dvaja lyžiari. Kým prvý obišiel bez zranení a po zrážke odišiel, druhý lyžiar, 40 ročný Poliak, utrpel zranenie hrudníka. Vyšetrila ho hliadka Tatranskej horskej služby a vzhľadom na podozrenie zo zlomeniny rebier a možných vnútorných zranení požiadala o zásah vrtuľníka, ktorý ho odviezol do popradskej nemocnice.
Takýchto nehôd sa v priebehu zimnej sezóny stáva viacero. Ako ich riešiť, aby ste nemuseli platiť záchranárov či odškodnenie zahraničnému lyžiarovi z vlastného vrecka?

Na lyžiarskom svahu sa môže prihodiť niekoľko nehôd

  1. Ak pri lyžovaní v zahraničí spadnete na svahu, no nikoho iného pri tom nezraníte, situáciu môžete riešiť cez úrazové poistenie v rámci cestovného poistenia. Doma to môžete riešiť z bežného zdravotného poistenia, prípadne z úrazovej poistky, ak ju máte uzavretú samostatne či v životnom poistení.
  2. Ak po páde utrpíte väčší úraz a budete potrebovať aj zásah záchranárov, mohlo by vám pomôcť poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby (HZS). To však nepotrebujete vždy. Na Slovensku platí, že prevádzkovateľ svahu na vlastné náklady zabezpečí ošetrenie a stiahnutie lyžiara zo svahu k najbližšej sanitke. Ak dodržujete pokyny na trati a nelyžujete mimo nej, extra poistenie by ste nemali potrebovať. Prevádzkovateľ lyžiarskej trate však zodpovedá za poskytnutie pomoci len v čase prevádzky vlekov či lanoviek. Ak sa na svahu zdržíte dlhšie, prípadné náklady na vašu záchranu idú na váš účet. Poistenie nákladov na záchrannú činnosť HZS odporúčajú poisťovne hlavne v prípade, ak plánujete aktivity mimo vyznačeného lyžiarskeho areálu - teda napríklad bežkovanie či skialpinizmus. Toto pripoistenie tiež nie je veľmi drahé. Zvyčajne stojí niekoľko desiatok centov na deň. Pri týždennej lyžovačke vás vyjde do 10 eur. V prípade, že idete lyžovať do zahraničia, zíde sa vám cestovné poistenie, kde je krytý aj úraz či liečebné náklady, ale aj zásah HZS. V zahraničí totiž prevádzkovateľ trate neuhrádza žiadne náklady na ošetrenie cudzinca.
  3. V prípade, ak ste zozadu narazili do stojaceho lyžiara, vtedy vina padá na vás a nie vždy vyviaznete z nehody len s ospravedlnením. Najmä v zahraničí si ľudia vedia vymáhať svoje bolestné aj na súdoch. V takom prípade vám pomôže poistenie zodpovednosti za škodu. To si tiež môžete priplatiť v rámci cestovného poistenia. Zvyčajne toto poistenie stojí iba niekoľko centov na deň, a vie vás ochrániť pre tisícovými účtami za poškodenú lyžiarsku výstroj, platby za úrazy či za právnika.

Pripoistenie zodpovednosti vám pokryje náklady na ošetrenie lyžiara, jeho prípadnú hospitalizáciu či iné liečebné náklady. Rovnako pokryje aj náklady na škody na jeho lyžiach alebo inej športovej výstroji. Limity poistného plnenia majú poisťovne zvyčajne dosť vysoké, v desiatkach tisíc eur. Toto poistenie vám pomôže aj pri prípadnom súdnom spore s poškodenou osobou. Poisťovne vám uhradia náklady na advokáta, no majú svoje stropy. Tie sa pohybujú do niekoľko tisíc eur.

Ako postupovať pri zrážke na svahu v zahraničí

  • Kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, v ktorej máte uzavreté cestovné poistenie - dá vám základné rady • Neuznávajte svoju zodpovednosť za škodu bez súhlasu poisťovne
  • Náhradu škody neuhrádzajte, ani sa k tomu nezaväzujte
  • Zabezpečte si mená a kontaktné adresy svedkov • Nepodpisujte žiadny dokument, ktorého obsahu dobre nerozumiete
  • Pri spornom zavinení vznik škody nahláste polícii a o nahlásení si vyžiadajte potvrdenie
  • Okolnosti vzniku škody sa snažte zdokumentovať napríklad fotografovaním
  • Oznámte poistnú udalosť priamo poisťovni, a to najneskôr do 30 dní po návrate na Slovensko
  • Poskytnite poisťovni všetky požadované písomnosti (najmä listy, žaloby, predvolania, rozhodnutia, uznesenia, komerčný zápis o škode s poškodeným)
Lista Odporucame

Pozor na alkohol

Na lyžiarskom svahu je bežné, že stánky s občerstvením alebo reštaurácie ponúkajú športovcom aj alkoholické nápoje ako varené víno či čaj s rumom. Na alkohol v krvi však môžete doplatiť pri riešení poistnej udalosti. Ak na svahu niekoho zraníte a máte poistenú zodpovednosť za škodu, nemali by ste mať problém s odškodným z poisťovne. No v prípade, keď poisťovňa zistí, že ste mali vypité, môže vám poistné plnenie odmietnuť vyplatiť. Požitie alkoholu je spolu s lyžovaním mimo vyznačných tratí či vykonávaním rizikového športu (napr. skialpinizmus) totiž medzi bežnými výlukami v poistných zmluvách. V cudzine na svahoch dokonca bežne funguje lyžiarska polícia, ktorá okrem toho, že rieši nehody, vás môže kedykoľvek podrobiť dychovej skúške.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk