Chystáte sa na lyžovačku autom? Toto si musíte prečítať!

Pred cestou si zvyčajne skontrolujeme, či sme na niečo nezabudli: lyžiarske vybavenie, doklady, oblečenie, jedlo,...Ale pozor, poriadne treba skontrolovať aj auto.


V prípade cesty do menej prístupných oblastí, prípadne oblastí, ktoré tak dobre nepoznáme, nestačí „domáca“ kontrola vozidla a zimné pneumatiky. Bezpečne sa môžeme cítiť až vtedy, ak máme uzavreté dobré povinné zmluvné poistenie. Nie je PZP ako PZP.  Každá poisťovňa ponúka klientom určité špecifiká a výhody, ktorými sa tieto PZP-čka odlišujú. Odborníci na poistenie odporúčajú, aby sa klienti vopred informovali, čo všetko im poisťovňa v prípade núdze poskytne. 

Na čo sa sústrediť

Kľúčové je nastavenie asistenčných služieb, v rámci ktorých poisťovňa zabezpečuje opravu technickej poruchy vozidla. Jedným zo základných ukazovateľov je výška finančného limitu. Čím je vyšší, tým lepšie pre vodiča. „Ak je nastavenie dobré, finančné limity krytia sú zväčša postačujúce na preplatenie nákladov na opravu. V opačnom prípade asistenčná služba iba zorganizuje technickú pomoc, ktorú si musí klient zaplatiť sám,“ upozorňuje T. Kalivoda, riaditeľ Groupama poisťovne. Ďalším podstatným rozdielom býva časový limit, dokedy musí doraziť asistenčná služba. Ak technická pomoc príde neskôr, pri dobre nastavených parametroch asistenčných služieb poisťovňa túto nepríjemnosť klientovi kompenzuje formou rôznych bonusov.

lista Neprehliadnite

Vážnejšie nehody

Ak závažnosť nehody vodičovi neumožňuje pokračovať v jazde, je nutné nechať vozidlo odtiahnuť. Lepšie poisťovne mávajú už v rámci PZP na túto službu vyhradenú určitú sumu peňazí, ktorá je vo väčšine prípadov viac než dostačujúca. Ak poškodené vozidlo nie je možné promptne opraviť, stáva sa nutnosťou provizórne ubytovanie. Pri uzatváraní PZP je preto dôležité myslieť aj na tento aspekt. Takisto by ste mali vziať do úvahy, že dopravná nehoda so sebou môže niesť aj hrozbu zákonných postihov, preto je vo výnimočných prípadoch možné zahrnúť do balíčka PZP aj bezplatnú právnu pomoc.

 Poistenie v zahraničí

Zimnú lyžovačku môžeme chcieť osláviť aj v zahraničí. Ak cestujeme autom, treba sa zoznámiť s pravidlami fungovania tzv. zelenej karty. Služby sú podobné ako doma, rozdiely nájdeme hlavne v cenách, ktoré sú prispôsobené zahraničným štandardom.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk