Nepodceňujte prípravu auta na zimu

Prípravu auta pred zimou nepodceňujte - nemuselo by sa vám to vyplatiť.






Prvý sneh dáva najavo, že zima už prichádza. Práve sychravé počasie hmla, dážď a sneh predstavujú za volantom auta riziká z hľadiska pozornosti, ale aj techniky jazdy. Odborníci i polícia odporúčajú dôkladnú prípravu vozidla na toto motoristicky náročnejšie ročné obdobie a pridávajú rady na bezpečnú jazdu.

Základom pre vozidlo sú nepochybne kvalitné zimné pneumatiky na všetkých kolesách s dostatočnou hĺbkou dezénu. Tá je v zákone definovaná najmenej 4 mm. Včasné prezutie zimných pneumatík sa odporúča, len čo denná teplota poklesne pod 7°C. Zimné pneumatiky majú oveľa lepšiu priľnavosť na klzkej vozovke a taktiež lepšie zaberajú pri rozjazde na snehu. Najväčšou devízou je výrazne kratšia brzdná dráha na snehu a ľade. „Pri rýchlosti 50km/h zastavíte o 8 metrov skôr ako na letných pneumatikách v zime. A to môže rozhodnúť pri prípadnej nehodovej situácii,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový manažér AAA AUTO.

16 tipsport

Prípravu a kontrolu automobilu by nemali podceniť ani vodiči práve zakúpených áut - predchádzajúci majitelia sa o ne nemuseli tak dôkladne starať, alebo prípravu podcenili. Najväčší slovenský predajca ojazdených automobilov začína s postupnou prípravou už v októbri. „Dolievame nezmrznúcu kvapalinu do ostrekovačov, kontrolujeme stav, batérií a mrazuvzdornosť chladiacich kvapalín. Do vozidiel s dieselovými motormi dolievame aditíva, aby nafta nezamrzla,“ komentuje prípravu Vaněček a dodáva: „kontrola bŕzd, svetiel a stavu kvapalín patria medzi prvky, ktoré kontrolujeme štandardne celoročne.“

Benzínový motor je v zime menej namáhaný

Večná dilema motoristov je v zimnom období rozlúsknutá. Jasná výhoda na strane benzínu je deklarovaná faktom, že benzín v zime nezamŕza. Benzínové motory sa v zime taktiež rýchlejšie zohrejú na prevádzkovú teplotu a teda v aute si skôr zakúrite. Autá s naftovým motorom sú na studené štarty extrémne citlivé, pri teplotách pod -10°C začínajú problémy. „Odporúčame kontrolu palivového systému a pridanie aditív do nafty,“ hovorí Vaněček. Pomôcť môže aj tankovanie prémiovejších palív s pridanými aditívami.

Batéria a nemrznúce kvapaliny

Akumulátor by mal byť na zimu tiež pripravený. Jeho dobitie (prípadne výmena) zabezpečí autu dostatok energie pri studených štartoch v nízkych teplotách. Pre prípad núdze noste so sebou štartovacie káble.

Bezpečnosť jazdy môže byť ovplyvnená aj dobrým výhľadom na vozovku a okolie. Pre nepriaznivé počasie sú ostrekovače a stierače používané oveľa častejšie než v iných mesiacoch. Gumičky stieračov je dobré vymeniť za nové, ak nám tie súčasné dosluhujú a zároveň doplniť nemrznúcu kvapalinu do ostrekovačov. Ak máte nádobku ešte plnú žltej či ružovej letnej kvapaliny, odporúčame  z nej časť odstriekať, aby sa tam vošla modrá zimná zmes.

Myslite i na chladiacu sústavu - tá by mala byť naplnená zmesou na -25°C.

Zámky, gumové tesnenia dverí a okien a karoséria

V zime je praktické nosiť so sebou špeciálny prípravok na rozmrazenie mechanizmu zámku - a to bez ohľadu na to, či má auto diaľkové ovládanie centrálneho zamykania alebo nie. Ak sa napríklad stane, že sa batéria cez noci vybije, ušetríte si dosť času. Ten nestratíte a zároveň uchránite svoje nervy, keď ošetríte gumové tesnenia dverí a okien špeciálnym prípravkom proti primŕzaniu.

Nezabúdajte ani na ošetrenie laku karosérie vhodnou autokozmetikou, ktorá ho aspoň dočasne ochráni pred pôsobením posypovej soli. Bojujte proti nej i častejším umývaním auta, a to i napriek tomu, že sa to môže zdať ako vyhadzovanie peňazí. Soľ podporuje hrdzavenie a ak ju necháte pôsobiť na karosériu dlhé mesiace, môže sa stať, že vám auto na jar rozkvitne ako vaša záhradka.

Zimná výbava, ktorá sa zíde

Zo skúseností vyplýva, že v zime je dobré nosiť v aute zopár užitočných predmetov. Štartovacie káble, snehové reťaze, lopatka a deka na zahriatie by mali byť v aute samozrejmosťou. Na dlhšie cesty sa odporúča dostatok jedla a pitia, uviaznutie v kolóne počas snehovej kalamity nemusí byť výnimkou. Práve stojace auto v kolóne spotrebuje takmer 2 litre paliva za hodinu. Majte radšej dostatok paliva v nádrži. V dnešnej dobe je dobré mať so sebou aj nabíjačku mobilného telefónu.

Nesúmerné brzdenie môže byť fatálne

Vyhnúť sa život ohrozujúcim situáciam pomôže i test bŕzd. Na suchej a prázdnej vozovke sprudka zabrzdite a sledujte, či vozidlo brzdí rovnomerne a nejde do šmyku. V opačnom prípadne navštívte servis. Nesúmernosť brzdného účinku môže viesť na klzkej zimnej vozovke k nečakanému šmyku s tragickými následkami.

Polícia odporúča pre bezpečnú jazdu najmä: znížiť rýchlosť jazdy, rozbiehať sa plynule, nepridávať priveľa plynu naraz, dodržiavať bezpečnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred vami, brzdiť a zrýchľovať pozvoľna, aby ste minimalizovali riziko prekĺznutia kolies a šmyku. Samozrejmosťou by mala byť predvídavosť jazdných situácií a citlivosť ovládania vozidla.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk