Chystáte sa dovolenkovať na kolesách? Nezabudnite na poistenie auta proti živlom či havárii

Kým v minulosti ste kupovali havarijnú poistku na celý rok za drahé peniaze, dnes si môžete poistiť iba vybrané riziká za výrazne výhodnejšiu cenu.

 


Ak sa chystáte na dovolenku vlastným autom, okrem cestovného poistenia seba a celej rodiny by ste nemali zabudnúť ani na havarijné poistenie auta. Povinná poistka vám totiž v krízovej situácii nepomôže. Prinášame vám pár rád, ako minimalizovať nepríjemnosti s autom na dovolenke.

Dajte si auto do poriadku v predstihu

Ak sa chystáte cestovať vlastným autom, pred cestou si ho dajte skontrolovať. Ak sa chystáte do krajín so zvýšeným rizikom krádeže, nie je "odveci" popremýšľať nad dokúpením bezpečnostných komponentov, napríklad GPS lokalizáciou, bezpečnostných fólií na sklá, či nad inštaláciou ešte jedného imobilizéra. Krádež auta je však len jedným z mnohých nebezpečenstiev, ktoré môžu na dovolenke striehnuť.

Pribaľte si potrebné kontakty

Okrem kontaktu na konzulárne oddelenie SR v krajine, kde dovolenkujete (väčšinou ho dostanete SMS-kou od vášho mobilného operátora) si určite poznačte číslo na asistenčnú službu poisťovne, v ktorej máte poistené auto. Hodiť sa vám tiež môže číslo, na ktorom vám v prípade potreby zablokujú vašu platobnú kartu.

Cestovné poistenie - čo vás zaujímalo v našej poradni


V prípade škody všetko zdokumentujte

Bez ohľadu na to, či privoláte políciu alebo nie, priebeh poistnej udalosti riadne zdokumentujte - bez toho môžete mať problém s preplatením škody od poisťovne. Políciu privolajte, ak máte pohybnosti ohľadom výšky škody, určením vinníka, alebo ste cestovali na dovolenku služobným autom, prípadne ste využívali vozidlo, ktoré si firma prenajíma na operatívny lízing.  "Vodičov inštruujeme, aby zavolali políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako 4 000 eur. Prípadne aj v prípadoch, ak ju nevedia odhadnúť alebo vodičovi spôsobil škodu niekto iný," spresňuje Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia.

PZP vám pri potope nepomôže

Zákonná poistka - takzvané povinné  zmluvné poistenie - nechráni vaše auto, ale kryje vami spôsobené poškodenia na cudzích autách. Ak by ste na dovolenku cestovali iba s touto poistkou a poškodili si auto, nikto vám škodu nepreplatí. Na dovolenke v zahraničí môžete k škode na vlastnom aute prísť celkom ľahko - v neznámom prostredí nedokážete odhadnúť riziká s takou istotou ako doma. Prívalové dažde, krúpy, či údery blesku sú  každý rok častejšie. Ak cestujete na dovolenku autom, zvyčajne najazdíte výrazne viac kilometrov ako doma a tak aj škody na čelnom skle spôsobené kamienkami odrazenými spod kolies iných áut sú pravdepodobnejšie ako doma.

lista Neprehliadnite
* Asistenčná služba na dovolenke autom má svoje limity
* Všetko o cestovnom poistení
* Všetko o poistení auta

Poistenie vášho auta - aké máte možnosti?

Existuje viacero možností, ako ochrániť auto na dovolenke. Prvou je možnosť uzatvoriť havarijné poistenie na celý rok. Aj keď si urobíte veľký prieskum trhu a nájdete najvýhodnejšiu možnosť, stále vás komplexné havarijné poistenie vyjde najdrahšie: v priemere vychádza na 300 a viac eur.

Lacnejšou možnosťou je pripoistiť si iba konkrétne riziká. Kým pri havarijnej poistke zvyčajne znášate spoluúčasť, pripoistením ju znížite na nulu. Napríklad poisovňa Generali umožňuje poistiť si k PZP riziká ako stret so zverou, poškodenie auta kvôli výtlku, poškodenie čelného skla či prírodné živly.  Tieto riziká si však neviete pripoistiť ku každej povinnej poistke - časť poisťovní túto možnosť proste neponúka. Navyše, uzatvárajú sa - podobne  ako povinná poistka - s ročným trvaním a ak ich chcete zrušiť, musíte si ustriehnuť doručenie výpovede aspoň 6 týždňov pred uplynutím dvanástich mesiacov od uzavretia zmluvy.

Treťou možnosťou je uzavrieť si krátkodobé poistenie. Krátkodobé poistenie má výhodu, že si sami môžete zvoliť riziká, ktoré si chcete dať poistiť. Ďalšou výhodou je krátka výpovedná doba a cena.   "Napríklad 5-ročnú Škodu Octavia si proti krádeži, živlom, havárii a vandalizmu, poistíte za 20 eur na mesiac. Ak po návrate z dovolenky zistíte, že poistenie nepotrebujete, môžete ho zrušiť či zmeniť," hovorí R. Benč.

Havarijné poistenie auta cez internet

Pri poistení  vlastného auta voči vybraným rizikám poisťovne bežne požadujú obhliadku. Na trhu sú však už online poisťovne, ktoré umožňujú poistiť auto z domu. Napríklad Onlia má k poistke špeciálnu aplikáciu, ktorou urobíte samoobhliadku auta smartfónom - nasnímané video sa odošle a ste poistený. 

Proti čomu sa odporúča poistiť auto na dovolenku
* Prírodné živly: počasie v lete je každým rokom extrémnejšie a nepredvídateľnejšie. Bežné sú prietrže mračien s krúpami, záplava z miestnej rieky či úder blesku, a to zvl᚝ť v krajinách pri mori. Tieto riziká kryje poistenie proti živlom.
* Havária a vandalizmus: Stačí, aby ste v neznámom prostredí zle zabočili do zákruty, a havária je na svete. Alebo vám niekto v noci oškrie či nabúra auto, a prirobí kopec problémov navyše. Poistenie proti havárii a vandalizmu pokrýva presne tieto riziká.
* Krádež: Nikdy neviete, či si vaše auto nevyberú zlodeji ako ľahkú korisť. Prípadne, či si ho niekto "nepožičia" s úmyslom trochu sa povoziť na váš účet. Preto je poistenie proti krádeži na dovolenke dobrá voľba.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk