Ako vám v zahraničí pomôže európsky preukaz poistenca

 Máme tu obdobie dovoleniek a všetci máme plnú hlavu výberu destinácie a cestovných príprav. Samozrejme, všetci dúfame, že práve naša dovolenka bude tá ideálna a že nám ju nič nenaruší.

 



Môže to však dopadnúť aj inak a v prípade, že sa spoliehate iba na svoj európsky preukaz poistenca, čítajte ďalej.

Ak cestujete do zahraničia bez komerčného cestovného poistenia, majte vždy pri sebe Európsky preukaz zdravotného poistenia - pre prípad, že budete v zahraničí potrebovať zdravotnú starostlivosť. Ak cestujete do krajín Európskej únie, do Srbska, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo na Island, s európskym preukazom poistenca máte u lekára rovnaké práva a povinnosti ako domáci pacienti. Platí to však len v prípade, že tam nežijete dlhodobo a ste zdravotne poistený na Slovensku. V prípade sťahovania alebo cestovania za prácou totiž platia iné pravidlá.

 

Európsky preukaz vám garantuje nevyhnutné ošetrenie v nemocnici alebo v ambulancii, ak ide o akútny stav. Ide teda napríklad o chorobu, úraz, neplánovaný pôrod či operačný zákrok. Chronickí pacienti majú zabezpečenú aj pravidelnú starostlivosť – môže ísť napríklad o dialýzu a podobne. V takomto prípade si však termín a miesto radšej u lekára v zahraničí vopred dohodnite.

Preukaz poistenca, ktorý používate u lekárov na Slovensku, je väčšinou kombinovaný s Európskym preukazom (zrejme ho teda už máte na druhej strane svojho zdravotného preukazu). Pred cestou si pre istotu skontrolujte jeho platnosť, aby ste v zahraničí nezažili nemilé prekvapenie.

Platby za ošetrenie na mieste?

Niekde áno, niekde nie V niektorých krajinách vás v akútnych prípadoch ošetria bez toho, aby ste museli vyťahovať peňaženku, v iných si za ošetrenie síce zaplatíte, následne vám však vaša zdravotná poisťovňa náklady preplatí. Pozor, toto však platí iba v prípade, ak vás ošetril lekár napojený na verejný systém zdravotného poistenia. Účet u súkromného lekára si náklady na ošetrenie v plnej miere hradíte sami. Vždy teda záleží na krajine, do ktorej cestujete - konkrétne informácie o forme platby v jednotlivých krajinách ponúka napríklad webová stránka poisťovne Dôvera. Určite stojí za to si pred cestou prečítať, ako postupovať v prípade potreby.

lista Neprehliadnite
Zdravotná poisťovňa vám však nemusí preplatiť celý účet za lekárske ošetrenie - výnimku predstavujú doplatky. „V každej krajine je spoluúčasť - čiže poplatky pacientov za zdravotnú starostlivosť - daná zákonom.“ uvádza web. Nejedná sa o žiadnu diskrimináciu, keďže sa v rovnakej miere týkajú aj domácich pacientov.

Doplácate si individuálne

Doplatky pacientov, teda spoluúčasť za zdravotnú starostlivosť, sú v každej krajine individuálne a môžu byť pomerne vysoké. Jedná sa napríklad o hospitalizácie, prevoz do nemocnice, laboratórne vyšetrenia, akútne ošetrenia u zubára alebo o kúpu niektorých liekov. Rozumné je teda vybaviť si aj pred cestou do krajín Európskej únie tiež komerčné poistenie liečebných nákladov.


Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk