Vytopili vás susedia? Takto by ste mali postupovať

Nepríjemná situácia. Boli ste pár dní z domu preč a „privítal“ vás vytopený byt. Poisťovňa susedov vám však zaplatila iba časť nákladov na obnovu pôvodného stavu stien. Tabuľky vraj nepustia a susedia odmietajú doplatiť rozdiel.




Čo s tým? Môžete si tento rozdiel nárokovať u vlastnej poisťovne v rámci vášho poistenia nehnuteľnosti?

Ako prvé treba kontaktovať susedovu poisťovňu a požiadať o vysvetlenie dôvodu nižšieho plnenia. „Dôvodom pravdepodobne môže byť fakt, že pri poistnom plnení zo zodpovednosti za škodu preplatí poisťovňa škodu po zohľadnení amortizácie poškodenej veci,“ vysvetľuje Peter Ripka, riaditeľ odboru upisovania rizík a produktového manažmentu z ČSOB Poisťovne. „Nakoľko môže mať majiteľ poškodeného bytu náklady na opravu vyššie, než je suma vyplatená poisťovňou suseda, môže sa obrátiť na svoju poisťovňu a požiadať ju o preplatenie zvyšných nákladov na opravu,“ dodáva.

Čo najrýchlejšie kontaktovanie vlastnej poisťovne odporúča aj Beata Lipšicová, PR konzultantka poisťovne UNIQA. Je to práve preto, aby sa predišlo kráteniu poistného plnenia o amortizáciu. „Z poistenia zodpovednosti sa plní skutočná hodnota predmetu poistenia v čase nastania škody,“ vysvetľuje. Zbytočne teda nečakajte.

lista Neprehliadnite
Problém môže nastať vtedy, ak my alebo náš sused poistenie domácnosti a nehnuteľnosti, či poistenie občianskej zodpovednosti uzatvorené nemáme. Vtedy zostáva úhrada škôd buď na našej schopnosti dohodnúť sa so susedom, alebo na našej peňaženke. A ako sú na tom Slováci s poistením domácnosti?


Auto si poistíme, domácnosť často nie


„Percento uzatvorených poistení nehnuteľností a domácností vo vlastníctve fyzických osôb je u nás celkovo ešte stále nižší, ako napríklad v Českej republike, Poľsku či Maďarsku. Z krajín V4 je na tom najlepšie Maďarsko, kde je poistených cca 70 % domov, bytov a domácností,“
hovorí Lipšicová s tým, že boom hypoték a úverov zo stavebného sporenia v posledných rokoch na Slovensku spôsobil, že prakticky všetky nové nehnuteľnosti sú poistené. „ V porovnaní s okolitými krajinami máme však stále veľkú časť starších nepoistených nehnuteľností a domácností, hoci práve to sú kľúčové aktíva pre bežného človeka. Ten ešte stále považuje za obrovské aktívum auto, ktoré havarijne poisťuje a pritom si neuvedomuje, že dom alebo domácnosť majú oveľa väčšiu hodnotu,“ dodáva.


d 1

 
 

Rozhodujú aj prírodné podmienky


Každá krajina má aj v oblasti poisťovníctva svoje špecifiká a historické zvyklosti. Dôležitý je najmä postoj jej obyvateľov k ochrane svojho majetku. „V tomto smere sa Slovensko ešte stále vyvíja. Vo všeobecnosti však môžeme konštatovať, že slovenský poistný trh dosahuje európske štandardy a veľmi rýchlo reaguje na rastúce požiadavky klientov,“ tvrdí Ripka.

Slovensko je súčasťou Európskej únie, čo znamená, že trh s finančnými službami podlieha príslušnej legislatíve a regulácii. „Podmienky poistenia domácnosti či nehnuteľnosti v jednotlivých krajinách EÚ sú si veľmi podobné. Klient si kupuje poistnú ochranu pred poistnými rizikami, ktoré sú vopred zmluvne definované,“ vysvetľuje Ján Ďurech, hovorca poisťovne Aegon Slovensko. “Ak by sme mali diskutovať o rozdieloch či odlišnostiach v poistení majetku, do úvahy skôr prichádzajú rozdiely napríklad v prírodných podmienkach či mentalite národa. Obyvatelia prímorských krajín musia rátať i s vyčíňaním mora, v Rusku napríklad nie je záujem o Asistenčné služby. Miestni ľudia majú tendenciu všetko opravovať sami.“
 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk