Viete, z čoho budete žiť na dôchodku?

Ako si dnes žijú dôchodcovia vo vašom okolí? Sú spokojní so svojím dôchodkom a svojou životnou úrovňou? Ako si vy predstavujete váš život na dôchodku? Čo by ste chceli robiť? Koľko eur mesačne budete potrebovať na dôstojný život na dôchodku?



K dôchodkovému veku sa nezadržateľne približujeme každým jedným rokom a téma dôchodkov sa preto týka nás všetkých. Tieto otázky by si mal preto položiť každý, pričom platí, že čím skôr sa touto témou budete zaoberať, tým máte viac času na prípravu. Ideálny prípad je, ak s postupnou prípravou na dôchodok začínajú rodičia už od narodenia dieťaťa prostredníctvom aspoň pár eur mesačne.

Negatívny vývoj


Dlhodobý trend vývoja dôchodkov od štátu je klesajúci a nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento vývoj najbližších 20 rokov otočil. Posledných 25 rokov sa rodí takmer 2x menej detí ako v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Zároveň sa ľudia dožívajú vyššieho veku a dlhšie žijú aj na dôchodku. Toto sú fakty, pre ktoré v budúcnosti nemožno rátať s rastom štátom vyplácaných dôchodkov a zároveň sa bude stále zvyšovať vek odchodu do dôchodku. Spoliehať sa na štátny dôchodok preto nedáva príliš veľký zmysel. Ak si chcete užiť dôstojný dôchodok a robiť veci, ktoré vás budú baviť (cestovanie, vnúčatá, záhradka...), najlepšie je spoľahnúť sa sám na seba a zabezpečiť si vlastné zdroje.

Ani dva piliere nestačia


Aktuálne máme na Slovensku 3 dôchodkové piliere. Ten prvý je priebežný dôchodkový pilier. Pracujúci ľudia odvádzajú odvody do sociálnej poisťovne a tá priebežne vypláca dôchodky. Tento systém je plne závislý na vstupoch, čiže na množstve pracujúcich ľudí. Keďže počet pracujúcich ľudí sa na Slovensku znižuje, nastáva problém. Aktuálna situácia v našej krajine je, že máme približne 2,3 milióna pracujúcich obyvateľov a približne až 1 milión dôchodcov. Aj z tohto dôvodu vznikol pred 10 rokmi súkromný 2.dôchodkový pilier. Jeho cieľom je, aby časť odvodov odchádzala priamo na súkromný účet sporiteľa.

lista Neprehliadnite
To v praxi znamená, že čím vyšší je váš príjem, tým viac finančných prostriedkov smeruje na váš súkromný účet. Tieto peniaze slúžia výlučne na dôchodok a nedajú sa vybrať predčasne. V rámci 2.piliera je veľmi dôležité zvoliť si správnu investičnú stratégiu, keďže rozdiel medzi najvýkonnejšou a najmenej výnosnou je až dvojciferný. Preto odporúčame využiť tzv. Indexovú stratégiu, ktorá má v rámci výnosnosti najvyšší potenciál.

Na dôstojný dôchodok nám však určite nebudú stačiť prvé dva dôchodkové piliere. Ten prvý je závislý od pôrodnosti, pracujúcich ľudí a dožití sa dôchodku. Ten druhý je zas značne ovplyvňovaný politickou situáciou na Slovensku. Preto je potrebné pripravovať sa na dôchodok aj s využitím 3.dôchodkového piliera alebo nejakou inou formou, napríklad podnikaním, investovaním či prenájmom nehnuteľností.

Začnite ihneď


Každý človek by si mal preto odkladať (investovať) časť svojho príjmu práve s cieľom dôchodkového zabezpečenia. Aj v tomto prípade platí, čím dlhší čas budete venovať príprave k smerom k vášmu dôchodku, tým menej peňazí bude potrebné investovať na dosiahnutie rovnakej cieľovej sumy. Peniaze majú totiž obrovskú silu najmä v čase.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk