Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Ako je to so zdravotným poistením, ak plánujem dočasne bývať a pracovať v zahraničí (EU) - musím si platiť aj zdravotné poistenie na Slovensku? Na základe čoho mi bude poskytnutá zdravotná starostlivosť na Slovensku?
 

Odpoveď:
Občan EÚ môže byť verejne zdravotne poistený len v jednom členskom štáte.

Povinné verejné zdravotné poistenie v SR nie je nijako viazané na štátne občianstvo, ale na trvalý pobyt, resp. na výkon zamestnania alebo živnosti v SR.

Ak poistenec odchádza pracovať do iného členského štátu Európskej únie, musí si v prvom rade overiť, či tam bude zdravotne poistený. V zásade platí pravidlo, že občan musí byť poistený vždy v štáte miesta výkonu pracovnej činnosti (zamestnanie alebo SZČO) a môže byť poistený len v jednom ČŠ EÚ (členskom štáte EÚ).

Ak sa poistenec presťahuje do iného štátu , t.z. zmení si bydlisko a v SR nie je ekonomicky aktívny, tak sa stane poistencom štátu bydliska. Bydlisko by sa nemalo posudzovať len ako trvalý pobyt, ale ako miesto centra sociálnych a ekonomických záujmov osoby.

V prípade, že poistenec bude zdravotne poistený v niektorom ČŠ EÚ vzniká mu povinnosť odhlásiť sa do 8 dní zo zdravotného poistenia na

Slovensku. V takomto prípade poistenec podáva odhlášku poistenca a doklad o tom, že je poistený v inom ČŠ (napr. pracovnú zmluvu a čestné vyhlásenie o poistenosti v inom ČŠ, príp. národný preukaz zdravotného poistenia v inom ČŠ, prípadne formulár E106, EHIC a čestné vyhlásenie o poistenosti v inom ČŠ a pod., alebo pri zmene bydliska doklad o bydlisku v inom ČŠ EU a čestné vyhlásenie o presune centra záujmov do iného ČŠ EU ).

Zároveň musí vrátiť preukaz poistenca, ak má tak aj EPZP vydaný slovenskou ZP. Ak doklady zašle oneskorene z dôvodu ich neskorého vydania príslušnými inštitúciami v inom ČŠ EÚ berie sa do úvahy lehota odo dňa vydania dokladu.
Odpovedal: Mgr. Petra Balážová (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk