Ako si vybrať zdravotnú poisťovňu

Pri rozhodovaní o poisťovni si všímajte zazmluvnených lekárov, čakacie lehoty a rôzne bonusy.


Na Slovensku fungujú tri zdravotné poisťovne - štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a súkromné Dôvera a Union zdravotná poisťovňa. Veľké rozdiely medzi ich službami nie sú, pretože zo zákona musia poskytovať základnú zdravotnú starostlivosť. Tiež cena poistenia je rovnaká zo zákona. Napriek tomu sa pri rozhodovaní môžete oprieť o niekoľko základných kritérií.

V prvom rade by ste mali pozerať na to, akú sieť lekárov a nemocníc či polikliník, majú poisťovne zazmluvnené. Ak máte svojho obľúbeného lekára, ktorý má zmluvu len s jednou poisťovňou, môžete si vybrať práve tú. Za vyšetrenia by ste inak museli priplácať, alebo si zmeniť lekára.

Dôležitá je aj dostupnosť zdravotných zariadení vašej poisťovne. Ak sú napríklad lekári špecialisti, ktorí majú zmluvu s vašou poisťovňou ďaleko, zvoľte si radšej inú poisťovňu, ako by ste mali meniť lekára.
Lista Odporucame

Čakacie lehoty


Kvalitu služieb poisťovní je ťažké merať, ale môžete sa orientovať napríklad podľa prístupu či spôsobu komunikácie poisťovne k vám či vašim známym. Ak poisťovňa otáľa s preplatením dôležitej operácie, alebo vás necháva na operáciu dlhšie čakať, zvoľte si jej konkurentku. Napríklad Union ZP má dlhodobo na čakacích listinách najmenej poistencov zo všetkých poisťovní.

Poisťovňu si vyberajte aj podľa vášho zdravotného stavu. Zvážte, aké zákroky budete potrebovať. Súkromné poisťovne zvyčajne poskytujú veľa preventívnych ošetrení. Union napríklad odmeňuje klientov za absolvovanie preventívnej prehliadky. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zase prepláca viac zákrokov a nelimituje žiadne operačné zákroky.


lista zp
 
 


Všímajte si bonusy


Všímajte si aj rôzne bonusové programy poisťovní. VšZP napríklad ponúka kúpeľné pobyty s 25% zľavou pre samoplatcov, zľavy na vitamíny či redukčné programy.

Dôvera je výhodná pre rodičov a deti - mamičky od nej dostávajú Baby kufrík. Od tejto poisťovne môžete tiež získať späť až 100 eur, ktoré ste zaplatili za doplatky za lieky. Je silná aj v elektronickej komunikácii s klientmi. Má napríklad elektronickú pobočku a mobilnú aplikáciu, kde máte nahratú zdravotnú kartu, preukaz poistenca a sú tam tiež pripomienky preventívnych prehliadok.

Union mamičkám preplatí pôrodnú asistenciu a taktiež má elektronickú pobočku. Keďže táto poisťovňa má aj komerčnú materskú poisťovňu, ponúka svojim poistencom zľavy na cestovnom poistení.

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk