Poistenie zásahu horskej služby sa zíde pri lyžovaní mimo bežných svahov

Na horách pri lyžovaní môžete potrebovať aj pripoistenie zásahu horskej služby, ale nie vždy.


Poisťovne v zime ponúkajú rôzne pripoistenia k cestovnému poisteniu. Jedným z nich je poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby (HZS). Poisťovne.sk zisťovali, kedy ho lyžiar naozaj potrebuje.

Na Slovensku platí, že prevádzkovateľ svahu na vlastné náklady zabezpečí ošetrenie a stiahnutie lyžiara zo svahu k najbližšej sanitke. Ak dodržujete pokyny na trati a nelyžujete mimo nej, prípadne v časoch, keď je svah už zatvorený, extra poistenie by ste teda nemali potrebovať. Prevádzkovateľ lyžiarskej trate zodpovedá za poskytnutie pomoci len v čase prevádzky vlekov či lanoviek. Ak sa na svahu zdržíte dlhšie, prípadné náklady na vašu záchranu idú na váš účet.

Poistenie nákladov na záchrannú činnosť HZS odporúčajú poisťovne hlavne v prípade, ak plánujete aktivity mimo vyznačeného lyžiarskeho areálu - teda napríklad bežkovanie či skialpinizmus.

Náklady na záchranu v horách sa môžu vyšplhať do niekoľko tisíc eur, ak zasahuje helikoptéra či veľký tím záchranárov.

Poistenie nákladov na zásah však HZS zvyčajne zahŕňa:
  • vyhľadávanie osoby v horskej oblasti (pátranie)
  • vyslobodzovanie osoby
  • prepravu zachraňovanej osoby (vrátane leteckej prepravy),
  • v najtragickejšom prípade prepravu telesných pozostatkov.

Toto pripoistenie tiež nie je veľmi drahé. Zvyčajne stojí niekoľko desiatok centov na deň. Pri týždennej lyžovačke vás vyjde do 10 eur. Napríklad v Union poisťovni vás týždeň na horách pripoistenie HZS vyjde na 3,50 eur. Výška poistnej sumy sa zvyčajne pohybuje v desiatkach tisíc eur.

Pozor si dávajte na územné obmedzenia tohto poistenia. V Union poisťovni vám poistenie HZS bude platiť len pre Belianske Tatry, Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry, Veľká Fatra, Malá Fatra, Stredné Beskydy, Slovenský raj a Pieniny.

Do cudziny sa radšej poistite

V prípade, že idete lyžovať do zahraničia, zíde sa vám cestovné poistenie, kde je krytý úraz či liečebné náklady, ale aj zásah HZS. V zahraničí totiž prevádzkovateľ trate neuhrádza žiadne náklady na ošetrenie cudzinca.

V cudzine na svahoch bežne funguje už aj lyžiarska polícia, ktorá rieši nehody. Dokonca vás môžu rovno na svahu podrobiť dychovej skúške.

Napokon v zahraničí sa nemôžete spoľahnúť ani na to, že vám náklady na ošetrenie zabezpečí európsky zdravotný preukaz. Tento preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V turistických centrách sa zväčša nachádzajú iba súkromné kliniky, kde so zdravotným preukazom nepochodíte. A keď ste zranení, nikto sa vás pýtať nebude, kde vás má previezť. Proste vás privezú na najbližšiu kliniku. Vtedy sa vám zíde komerčné cestovné poistenie, inak by ste museli účet platiť z vlastného vrecka. A účty v zahraničných nemocniciach bývajú drahé. Môžu sa vyšplhať aj do desiatok tisíc eur podľa závažnosti úrazu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk