Alkohol a lyžovačka – patria k sebe, či radšej nie?

Zima sa rozbieha a s pribúdajúcim snehom bude rásť aj počet úrazov pri zimných športoch. Tých, kde úlohy hral alkohol, nevynímajúc. Aj vy si na svah beriete fľaštičku s „hrejivým“ obsahom alebo sa alkoholom potužujete v bufete priamo na svahu? Pozor, okrem zvýšeného rizika úrazu môžete prísť aj o poistné plnenie.


Alkohol vás vonku nezahreje, je to mýtus


Testovanie, ktoré pred troma rokmi na rakúskych svahoch uskutočnil Úrad pre bezpečnosť na cestách, ukázalo, že pod vplyvov alkoholu bol každý piaty lyžiar či snoubordista. Aj keď na Slovensku podobné štatistiky neexistujú, požívanie alkoholu na svahu je u nás, žiaľ, bežnou realitou. „Ľudia často veria, že konzumácia alkoholu ich pri pobyte vonku zohreje, pravda je však opačná. Alkohol rozširuje cievy, čo znamená väčší prietok. Na krátky čas síce cítite zahriatie, no cez rozšírené cievy sa vaša krv bude v studenom prostredí ochladzovať rýchlejšie. V konečnom dôsledku vám tak po krátkom pocite tepla bude ešte väčšia zima,“ hovorí MUDr. Etela Janeková. „Na svah si preto radšej zoberte termosku s horúcim čajom, ten vás zohreje naozaj.“ Ak však neodoláte čaju s rumom alebo poháru vareného vína, dajte si po ich konzumácii aspoň hodinovú pauzu.

Nemusí pomôcť ani poistka


Alkohol či iné omamné látky otupujú zmysly. V praxi to znamená, že na svahu reagujete pomalšie, preceňujete svoje schopnosti, správate sa riskantnejšie a oveľa častejšie aj padáte. Neohrozujete pritom len seba, ale i ostatných ľudí na svahu. Ak sa pre prípad nepríjemnej udalosti spoliehate na vaše životné či cestovné poistenie, vedzte, že alkohol v krvi môže byť zásadnou prekážkou jeho vyplatenia. „V prípade, že osoba uplatňujúca si poistné plnenie bola v čase poistnej udalosti pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok a táto skutočnosť prispela ku vzniku poistnej udalosti, môže poisťovňa krátiť alebo dokonca úplne odmietnuť poistné plnenie,“ hovorí Jiří Čapek, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne. V takom prípade vás úraz môže vyjsť poriadne draho. Napríklad pri zlomenine ruky na zahraničnej lyžovačke počítajte so sumou až 3 000 eur. A ak spôsobíte škodu niekomu inému, môže to byť oveľa viac. „Najmä v cudzine posudzujú súdy takéto prípady mimoriadne prísne a odškodnenie pre poškodeného môže v prípadoch, kde hral úlohu alkohol, dosahovať sumy aj niekoľko desiatok tisíc eur,“ dodáva J. Čapek.

Lyžiarske strediská alkohol na svahu trestajú


Negatívne dopady pitia na svahu môžete pocítiť aj keď k nehode vôbec nedôjde. V Taliansku vám pri podozrení na alkohol môže dať horská služba fúkať a v prípade pozitívneho výsledku vám bez váhania vezme i niekoľko stoeurovú permanentku bez nároku na kompenzáciu. V Slovinsku vám zasa môžu dať pokutu a vykázať vás zo svahu. V niektorých strediskách v Poľsku vám dajú fúkať už pri predaji lístka a v prípade pozitívneho výsledku si vôbec nezalyžujete. Lyžiarsku patrolu vlani spustili už aj v Tatrách, opitým lyžiarom hrozí zablokovanie permanentky.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk