Zdravotná poisťovňa Union zvýšila základné imanie

Od začiatku tohto roka musí mať každá z troch zdravotných poisťovní na Slovensku základné imanie aspoň vo výške 16,6 milióna eur. 


Union zdravotná poisťovňa, a.s., zvýšila základné imanie na zákonom požadovanú výšku, 16,6 milióna eur. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová, k tomuto kroku pristúpila Union ZP 27. novembra minulého roka. K vlaňajšiemu máju mala zdravotná poisťovňa základné imanie v sume 3,54 mil. eur. Od začiatku tohto roka však musí mať každá z troch zdravotných poisťovní na Slovensku základné imanie aspoň vo výške 16,6 milióna eur.

Podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) bola predchádzajúca výška základného imania (3,3 mil. eur) nepostačujúca, a to vzhľadom na objem financií, s ktorými poisťovne hospodária. Hovorca rezortu Peter Bubla pred časom konštatoval, že príjmy z verejného zdravotného poistenia za rok 2014 presiahli štyri miliardy eur. A ako narastajú príjmy, rastú aj výdavky. "Vzhľadom na výšku záväzkov zdravotných poisťovní vo vzťahu k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je potrebné upraviť výšku základného imania zdravotných poisťovní s cieľom zabezpečiť likviditu zdravotných poisťovní, teda schopnosť zdravotných poisťovní uhrádzať poskytnutú zdravotnú starostlivosť," uviedol Bubla.

Podotkol, že aj skúsenosti z aplikačnej praxe ukazujú potrebu navýšiť základné imanie, aby sa zabezpečila ochrana verejných zdrojov a stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Poukázal na to, že po zrušení Európskej zdravotnej poisťovne v roku 2008 neboli uhradené všetky záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre nedostatočnú likviditu zdravotnej poisťovne, pričom ešte v súčasnosti sa realizujú úhrady záväzkov.

Navýšenie základného imania priniesla novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú poslanci schválili v marci minulého roka. Zvyšné dve zdravotné poisťovne spĺňali požadovanú výšku základného imania už v tom čase. 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk