2 dobré dôvody, prečo poistiť dieťa

Poistenie dieťaťa. Niektorí z nás ho považujú za samozrejmosť – „keby niečo“, iní za zbytočnosť - „veď snáď sa nič nestane“ a ďalší za luxus – „to si nemôžem dovoliť“.





Ak sa pýtate, prečo vlastne by ste mali svoje dieťa poistiť, čítajte ďalej. Máme pre vás pár dobrých dôvodov.

Budúcnosť


Veľa rodičov považuje za dôležité sporiť svojim deťom do budúcna. Na vysokoškolské štúdiá, na samostatné bývanie, či „len“ na jednoduchší štart do samostatného života. Niektorí sa rozhodnú pre termínované vklady, iní pre stavebné sporenie či nákup dlhopisov.

Poisťovne pre tento účel ponúkajú rôzne druhy životného poistenia.  Napríklad kapitálové životné poistenie garantuje poistné plnenie v prípade dožitia na konci poistnej doby – poisťovňa teda vášmu dieťaťu vyplatí vopred dohodnutú sumu, akonáhle vaše dieťa dosiahne vek stanovený v poistnej zmluve.
Väčšina detských životných poistení tiež zahŕňa oslobodenie od platenia poistného v prípade úmrtia rodiča. Beata Lipšicová, PR konzultant UNIQA poisťovne, uvádza: „Ak by napríklad nastala situácia, že rodič uzatvorí dieťatku po narodení poistku a po 5 rokoch dospelý poistený zomrie, za zvyšných 20 rokov preberie platenie poistného poisťovňa a garantovaná poistná suma sa vyplatí dieťaťu v nezmenenej výške. To sú rozdiely oproti napr. sporeniu v banke.“


lista na čo ste sa pýtali

 

 

Úrazy, choroby, hospitalizácie


K životnému poisteniu je možné dojednať rôzne pripoistenia. Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union, uvádza: „Pri životnom poistení pre deti je možné dojednať aj rôzne druhy pripoistení pre dieťa, ktoré sú určené na krytie vyšších výdavkov v rodine v prípade úrazu, choroby alebo hospitalizácie dieťaťa.“

Medzi časté úrazy detí patria úrazy hlavy, zlomeniny, podvrtnuté členky, uhryznutia zvieraťom či popáleniny. Podľa štatistík Allianz-SP sa najviac zranení u detí stane počas rekreačnej činnosti. „Na ihrisku či turistike sa stane až 40% z celkového počtu týchto poistných udalostí. Úrazy, ktoré sa stanú v škole, predstavujú 16% a približne 8% detských úrazov sa stane pri prechádzaní cez cestu či pri jazde na bicykli.“ hovorí Artur Šturmankin, hovorca Allianz-SP.

Úrazy sa častejšie stávajú starším deťom. Športujú, voľný čas už trávia radšej s kamarátmi ako s rodičmi a rady dospelých púšťajú jedným uchom dnu a druhým von. Viac úrazov sa stane chlapcom - podľa štatistík ČSOB poisťovne je počet chlapčenských úrazov v porovnaní s dievčatami vyšší až o dve tretiny.

Lista Odporucame
Poistenie síce dieťa pred úrazom neuchráni, avšak môže pomôcť uľahčiť liečenie. Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Poisťovne hovorí: „Takto získané prostriedky môžu výrazne pomôcť pri rehabilitácii, kúpe nadštandardných zdravotníckych pomôcok, alebo potešiť malého pacienta.“

Ak rodič zostanete s dieťaťom na „OČR“, čiastočne mu môžu peniaze z poistky pokryť ušlý zárobok. Milan Janásik, hovorca poisťovne Generali, informuje: „Poistenie dieťaťa je dôležité najmä z toho dôvodu, že ochorenie, prípadne úraz dieťaťa si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť rodiča, s čím súvisí zníženie príjmu a zároveň zvýšenie výdavkov rodiny."

Artur Šturmankin ďalej uvádza: „Najvyššie poistné plnenia poisťovňa vypláca pri zraneniach, ktoré sa hoja s komplikáciami alebo končia trvalými následkami. V minulom roku Allianz – Slovenská poisťovňa vyplatila najvyššie poistné plnenie vo výške 4340 eur rodičom chlapca, ktorý utrpel otvorenú zlomeninu vretennej kosti. Úraz si vyžiadal aj operáciu.

Ponuka pripoistení zahŕňa okrem úrazového poistenia napríklad tiež poistenie kritických chorôb, odškodné za pobyt v nemocnici, čas nevyhnutného liečenia, či zlomeniny kostí u detí.


Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk