PZP a havarijné poistenie – ako vám pomôžu za hranicami?

Podľa prieskumu portálu Poistovne.sk si až 40% vodičov myslí, že pri cestách do zahraničia im úplne stačí povinné zmluvné poistenie.


 


Základné havarijné poistenie spolu s PZP považuje za dostatočné 28% vodičov. Zvyšných 32% je opatrnejších a považujú za dôležité aj ďalšie pripoistenia.

Povinné zmluvné poistenie kryje škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Pozor - nie vašu škodu. Ak zapríčiníte dopravnú nehodu a pri nej dôjde k ujme na zdraví alebo škode na vozidle či majetku cudzej osoby, poisťovňa mu zaplatí škody z vášho PZP.


Poistenie.sk - reklamny pasik


PZP teda pokrýva škody na majetku (napr. auto či iný majetok cudzej osoby, vozovka), škody na zdraví, prípadný ušlý zisk a v prípade potreby tiež náklady na právne zastúpenie.

Súčasťou PZP však môžu byť aj asistenčné služby. Beáta Lipšicová, PR konzultant UNIQA poisťovne, v našej poradni uvádza: „V prípade, že auto je po nehode nepojazdné a máte auto poistené v rámci PZP, asistenčná služba poisťovne zabezpečí jeho odtiahnutie do servisu. Pri väčšom poškodení vozidla, kde oprava trvá viac ako 8 hodín, má klient v rámci základných asistenčných služieb nárok na úhradu ubytovania alebo náhradné vozidlo, prípadne náhradný spôsob dopravy (vlak alebo letenku)“ a dodáva „V prípade krádeže poisteného vozidla je rozsah asistenčných služieb rovnaký ako pri havarijnom poistení. Klient má teda aj pri PZP nárok na úhradu ubytovania alebo náhradné vozidlo na dojazd do cieľa.“

lista Neprehliadnite
Povinné zmluvné poistenie je – ako už napovedá názov - na Slovensku povinné. Povinnosť uzavrieť ho vyplýva zo zákona každému vlastníkovi alebo držiteľovi motorového vozidla. Pri nesplnení tejto povinnosti vám hrozí pokuta vo výške minimálne 16,60 eur, no môže siahať až do výšky 3 320 eur!

Pri cestách do zahraničia ste povinný mať pri sebe tzv. Zelenú kartu. Pri uzavretí PZP vám ju väčšina poisťovní pošle automaticky spolu s bielou kartou, ktorá je dokladom o uzavretí PZP na Slovensku. Zoznam krajín, v ktorých Zelená karta platí, nájdete tu.

Zákonom sú okrem povinnosti uzavrieť poistenie upravené aj podmienky a minimálne limity pre poistné plnenie a to nasledovne:

- 5 000 000 eur pre škodu na zdraví a v prípade usmrtenia
- 1 000 000 eur pre ostatné druhy plnenia (majetkové škody)

Poisťovne ponúkajú aj výhodnejšie limity krytia, čo sa však odrazí na cene poistky.


poistenie auta - otazka


Ak sa práve rozhodujete, v ktorej poisťovni PZP uzavrieť, porovnanie vám ponúka aj portál Poistovne.sk v sekcii online poistenie - Povinné zmluvné poistenie. Tam si po zadaní potrebných údajov o vašom aute môžete pozrieť porovnanie cien povinného zmluvného poistenia rôznych poisťovní.

 

Na úhradu škôd na vašom aute slúži havarijné poistenie


Čitatelia sa nás často pýtajú na rozdiel medzi povinným zmluvným poistením a havarijným poistením. Ako to teda je? Na čo vlastne havarijné poistenie potrebujete? Havarijné poistenie kryje škody na vašom aute zapríčinené haváriou (ktorú spôsobíte vy), ale napríklad tiež vandalizmom, krádežou či živlom.

Toto poistenie je dobrovoľné, pri cestách do zahraničia sa vám však skutočne môže zísť – dovolenkové destinácie či odpočívadlá pri pumpách sú rajom pre zlodejov, dlhé cesty za volantom sa zase môžu podpísať na zníženej pozornosti vodiča a auto sa môže v sekunde ocitnúť mimo cesty s odtrhnutou nápravou. PZP by vám v prípade nehody síce zabezpečilo základné asistenčné služby, avšak opravu auta, ani ukradnutú batožinu už nepokryje. Preto si dobre premyslite, či si ku PZP nepridať aj havarijné poistenie - ktoré síce niečo stojí, ale predstavuje pre vás určitú istotu.

ZÍSKAJTE VSTUPNÝ BONUS AŽ 2 000 EUR!


Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk