Penzie z 2. piliera sa nebudú dorovnávať z rezervného fondu

Je to jednoduchšie a lacnejšie riešenie ako ľudí vytlačiť z druhého piliera, argumentovali opoziční poslanci.


Penzie z 2. piliera sa nebudú dorovnávať z rezervného fondu. Parlament v utorok neschválil novelu zákona o sociálnom poistení, v ktorej opoziční poslanci navrhovali, aby Sociálna poisťovňa z rezervného fondu solidarity dorovnávala výšku dvojpilierových dôchodkov do sumy dôchodku, ktorú by osoba dostávala, ak by v druhom pilieri nebola. Július Brocka (KDH), Martin Chren (nezaradený), Erika Jurinová (OĽaNO), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Jozef Mihál (SaS) vysvetľovali, že dvojpilierové penzie by sa dorovnávali o malé čiastky v sume niekoľkých eur. "Je to jednoduchšie a lacnejšie riešenie ako ľudí vytlačiť z druhého piliera," argumentoval Kaník.

Poslanec za SDKÚ-DS poukázal na to, že do rezervného fondu solidarity prispievajú všetci pracujúci ľudia, pričom do tohto fondu smeruje 4,75 % z ich vymeriavacieho základu. Ľudia, ktorí nie sú v druhom pilieri, pritom podľa Kaníka čerpajú z rezervného fondu Sociálnej poisťovne plnú mieru solidarity. "Tí, ktorí sú v druhom pilieri, nemajú nárok na plnú výšku solidarity. Môžu získať maximálne 77 percent oproti tým, ktorí sú len v prvom pilieri," povedal Kaník. Štvrté otvorenie druhého piliera, od 15. marca do 15. júna tohto roka, pritom podľa neho nerieši otázku, ako zabezpečiť pre ľudí čo najvyšší dôchodok. "Pre verejné financie a dôchodkový systém by bolo najhoršie, keď by všetci z druhého piliera prešli do prvého piliera. Znamenalo by to zrútenie dôchodkového systému," tvrdí Kaník.

Navrhované opatrenie sa podľa poslanca Júliusa Brocku v tejto chvíli ukazuje ako nevyhnutné s cieľom obrániť druhý pilier. "Chceme pomôcť tým sporiteľom, ktorí boli poškodení Smerom počas prvej aj tejto vlády Smeru," povedal Brocka.


Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk