Sociálna poisťovňa zverejnila leták k II. pilieru

 "Prvý pilier je stabilita a istota. Štát sa vždy postará o váš dôchodok," píše SP účastníkom druhého piliera.


Sociálna poisťovňa
v utorok zverejnila druhý leták k otvoreniu druhého piliera. Do 15 júna majú sporitelia možnosť voľby, či z druhého piliera vystúpia alebo zostanú. "Ide o individuálne rozhodnutie každého sporiteľa. V záujme svojho budúceho dôchodku by mal zvážiť vlastnú životnú situáciu. K tomu mu môžu pomôcť aj základné informácie v letáku Sociálnej poisťovne," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.

V letáku SP odporúča, aby sporitelia starší ako 40 rokov zvážili zotrvanie v druhom pilieri a starším ako 45 rokov jednoznačne odporúča vystúpiť. Druhý pilier podľa SP nemá zmysel ani pre ľudí, ktorí žijú z dávok alebo zarábajú mesačne menej ako 858 eur mesačne. Rizikovou je podľa poisťovne aj kategória ľudí zarábajúcich do 1 072 eur mesačne.

Za desať rokov bolo hrubé zhodnotenie v druhom pilieri 17,8 %, kým v prvom pilieri SP vidí zhodnotenie až 68 %. "To je takmer štyrikrát viac. Keby sme vychádzali výlučne z týchto údajov, II. pilier by bol výhodný len pre tých, ktorí zarábajú mesačne vyše 3 000 eur," tvrdí SP.

Sociálna poisťovňa agituje v prospech prvého piliera tým, že ho označuje za "stabilitu a istotu". Demografický vývoj nie je podľa SP pre prvý pilier jediný rozhodujúci faktor, pretože nie je dôležitý iba pomer ľudí v produktívnom a poproduktívnom veku. "Dôležitý je rast produktivity práce a objem vyplatených miezd. Preto nie je v súvislosti s demografickým vývojom opodstatnené hovoriť o kolapse I. piliera a Sociálnej poisťovne," upozorňuje SP.

"Štát sa vždy postará o váš dôchodok," píše SP účastníkom druhého piliera. "Štát má záujem aj povinnosť postarať sa o váš dôchodok. Na druhej strane súkromné spoločnosti vám nič nemôžu garantovať. Výška dôchodku v II. pilieri závisí od investičných rozhodnutí dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) a od situácie na kapitálových trhoch," vysvetľuje poisťovňa.
"Nasporená suma v II. pilieri, z ktorej sa určí váš dôchodok, môže prekročiť výšku vami odvedených príspevkov, avšak môže byť aj nižšia. Nikto vám nič negarantuje, ale riziko nesiete výlučne vy. Pri neúspešnom investovaní vám nikto nič 'nepreplatí'," vyhlasuje SP.

Sociálna poisťovňa ďalej vysvetľuje obmedzenia pri dedení úspor v druhom pilieri, spochybňuje reálne výnosy sporenia v DSS a odvoláva sa na analýzu Svetovej banky, podľa ktorej napríklad druhý pilier nenahradí prvý.


Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk