Sporitelia v druhom pilieri podľa Beblavého neveria štátu

Z tohto dôvodu ľudia podľa poslanca Miroslava Beblavého preferujú neistý a menší druhý pilier pred štátom.


Vláde podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého pri vystupovaní sporiteľov z druhého piliera vôbec nepomôže to, že sporitelia v druhom pilieri majú mať nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu. "Aj dnes jasne vidíme, že skutočný dôvod pre vstup do druhého piliera je absolútna nedôvera k tomuto štátu,“ povedal v parlamentnej rozprave k zavedeniu minimálneho dôchodku. Z tohto dôvodu ľudia podľa Beblavého preferujú neistý a menší druhý pilier pred štátom. "Tomuto štátu sa nedá veriť,“ uviedol.

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník považuje za správny pôvodný návrh, podľa ktorého sa pri výške minimálneho dôchodku nemala zohľadňovať účasť v druhom pilieri. "Potom premiér Fico prišiel na to, že potrebujú z druhého piliera vyhnať čo najviac ľudí,“ povedal. To, že sa vláda snaží z druhého piliera vyhnať čo najviac sporiteľov, považuje Kaník za morálny hazard, keďže vystúpením ľudí z druhého piliera sa zvyšujú budúce výdavky štátneho rozpočtu.

Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura.

Parlamentný sociálny výbor ešte v marci tohto roka schválil pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Jána Podmanického, podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pritom pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.


Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk