Leták Sociálnej poisťovne neinformuje o 2. pilieri korektne

 


Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sú uvedené na letáku Sociálnej poisťovne. Ako tvrdí, list neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v druhom pilieri.

"Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie 22. 3. 2005 - 27. 2. 2015 predstavovala u akciových fondov 33,91%, u zmiešaných 32,65 % a u garantovaných 29,08 %. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 %," konštatovala ADSS s tým, že hodnota reálnej výkonnosti fondov nie je záporná, ako to uvádza leták.

Za nekorektné považuje asociácia aj porovnávanie aktuálnej dôchodkovej hodnoty a valorizácie dôchodkov so zhodnotením vo fondoch, keďže ako tvrdí, tieto veličiny navzájom nesúvisia.

Asociácii na druhej strane v liste Sociálnej poisťovne chýba údaj o tom, koľko si štát v súčasnosti na každý vyplatený dôchodok požičiava.

"Sporiteľ nenájde v letáku ani zmienku o tom, aký vplyv bude mať demografický vývoj na výšku dôchodku z prvého piliera a ani hranicu jeho udržateľnosti pri zachovaní dnešných parametrov," uvádza asociácia. Sociálna poisťovňa by podľa nej mala v záujme vyvážených informácií uviesť na správnu mieru nielen výkonnosti dôchodkových fondov, ale zároveň doplniť aj odpovede na spomínané otázky.

"Sociálna poisťovňa si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera. Či už vo forme letáku, informačného listu sporiteľom, na webovej stránke alebo pri individuálnom poradenstve v Informačno-poradenskom centre," reagoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako dodal, všetky podklady a konkrétne modelové výpočty dôchodkov či výpočty reálneho zhodnotenia úspor v druhom pilieri pripravili odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu s odborníkmi zo Sociálnej poisťovne na základe platnej legislatívy a reálnych sociálno-ekonomických údajov.

"Negatívne stanovisko Asociácie DSS na adresu Sociálnej poisťovne považujeme za súčasť propagácie postojov DSS a ich marketingovej kampane k otvoreniu druhého dôchodkového piliera. Sociálna poisťovňa má zo zákona povinnosť okrem iného vykonávať aj konzultačnú a poradenskú činnosť vo veciach sociálneho poistenia. Tieto povinnosti si bude aj naďalej plniť," uzavrel

Druhý dôchodkový pilier sa otvára od 15. marca do 15. júna tohto roka. V tomto období sa tak budú môcť súčasní sporitelia v druhom pilieri vrátiť späť do výlučne prvého, štátneho priebežného piliera a do druhého piliera budú môcť vstúpiť osoby, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostávajú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk