Leták Sociálnej poisťovne neinformuje o 2. pilieri korektne

 


Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sú uvedené na letáku Sociálnej poisťovne. Ako tvrdí, list neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v druhom pilieri.

"Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie 22. 3. 2005 - 27. 2. 2015 predstavovala u akciových fondov 33,91%, u zmiešaných 32,65 % a u garantovaných 29,08 %. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 %," konštatovala ADSS s tým, že hodnota reálnej výkonnosti fondov nie je záporná, ako to uvádza leták.

Za nekorektné považuje asociácia aj porovnávanie aktuálnej dôchodkovej hodnoty a valorizácie dôchodkov so zhodnotením vo fondoch, keďže ako tvrdí, tieto veličiny navzájom nesúvisia.

Asociácii na druhej strane v liste Sociálnej poisťovne chýba údaj o tom, koľko si štát v súčasnosti na každý vyplatený dôchodok požičiava.

"Sporiteľ nenájde v letáku ani zmienku o tom, aký vplyv bude mať demografický vývoj na výšku dôchodku z prvého piliera a ani hranicu jeho udržateľnosti pri zachovaní dnešných parametrov," uvádza asociácia. Sociálna poisťovňa by podľa nej mala v záujme vyvážených informácií uviesť na správnu mieru nielen výkonnosti dôchodkových fondov, ale zároveň doplniť aj odpovede na spomínané otázky.

"Sociálna poisťovňa si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera. Či už vo forme letáku, informačného listu sporiteľom, na webovej stránke alebo pri individuálnom poradenstve v Informačno-poradenskom centre," reagoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako dodal, všetky podklady a konkrétne modelové výpočty dôchodkov či výpočty reálneho zhodnotenia úspor v druhom pilieri pripravili odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu s odborníkmi zo Sociálnej poisťovne na základe platnej legislatívy a reálnych sociálno-ekonomických údajov.

"Negatívne stanovisko Asociácie DSS na adresu Sociálnej poisťovne považujeme za súčasť propagácie postojov DSS a ich marketingovej kampane k otvoreniu druhého dôchodkového piliera. Sociálna poisťovňa má zo zákona povinnosť okrem iného vykonávať aj konzultačnú a poradenskú činnosť vo veciach sociálneho poistenia. Tieto povinnosti si bude aj naďalej plniť," uzavrel

Druhý dôchodkový pilier sa otvára od 15. marca do 15. júna tohto roka. V tomto období sa tak budú môcť súčasní sporitelia v druhom pilieri vrátiť späť do výlučne prvého, štátneho priebežného piliera a do druhého piliera budú môcť vstúpiť osoby, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostávajú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk