Aké poplatky vás pri životnom poistení čakajú

Pri investičnom životnom poistení vás čaká viac poplatkov. Ušetríte na nich, ak robíte čo najmenej zmien. 


Pri životnom poistení platíte viaceré poplatky, ktoré závisia od druhu produktu, od výšky poistného krytia či od doby jeho platnosti. Niektoré poplatky platíte pravidelne každý mesiac, iné iba jednorazovo. Každá poisťovňa má poplatky individuálne a pred uzavretím poistenia sa na nich podrobne pýtajte.

„Pri kapitálovom životnom poistení má klient len jeden druh poplatku, a to administratívny poplatok – z podielu na výnosoch z rezerv poistného vo výške 1 %,“ informuje Anastázia Ferienčíková, manažérka životných produktov v Allianz – Slovenskej poisťovni v našej poradni.

Pri investičnom životnom poistení je poplatkov viac ako pri kapitálovom, lebo sú spojené s aktívnym investovaním, kde poisťovni vznikajú náklady, ktoré čiastočne prenesie na klienta.

Zadajte otázku do poradne o  životnom poistení


Pri investičnom životnom poistení je spravidla účtovaný vstupný poplatok - buď jednorazovo alebo pravidelne počas celej poistnej doby. Ďalej sú tam poplatky za vedenie účtu, za správu fondu či odkupný poplatok pri predčasnom zrušení zmluvy.

Ďalší poplatok má formu rizikového poistného za zvolené pripoistenia podľa výšky poistného krytia. Pravidelným poplatkom je aj poplatok za inkaso poistného.

Lista Odporucame

Za časté zmeny v poistnej zmluve si priplatíte


Poisťovne zvyčajne za prvé zmeny v poistnej zmluve neúčtujú nič, ale za ďalšie už áno. Napríklad za zmenu investičnej stratégie od jedného do troch eur, za zmenu výšky poistného sú poplatky podobné.

Napríklad za jeden prevod podielových jednotiek a jednu zmenu alokačného pomeru v jednom poistnom roku, alebo za jeden čiastočný odkup v roku neplatíte. Ak budete chcieť urobiť zmenu viac ako raz ročne, bude vám už spoplatnená.

Ak by ste poistenie chceli prerušiť, aj za to si poisťovne vypýtajú poplatok. Niektoré fixný, iné ako percento z odkupnej poistnej jednotky.

K jednorazovým poplatkom patrí tiež poplatok za mimoriadny výpis z vášho sporiaceho účtu. Pri životnom poistení ušetríte na poplatkoch, ak v ňom budete robiť čo najmenej zmien.


Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk