Druhý pilier nie je určený len bohatým sporiteľom

 

Diskusie o výhodnosti zotrvania či vystúpenia z druhého piliera podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) zastierajú skutočný zmysel a poslanie dvojpilierového systému, ktorým je rozloženie rizika pri sporení na starobu.

"Nie je pravda, že druhý pilier je určený len bohatým sporiteľom. Práve ľudia s nízkym príjmom by nemali zostať v starobe závislí na príjme len z jedného zdroja, najmä ak vieme, že jeho fungovanie je vážne ohrozené v dôsledku demografického vývoja," uviedol v tlačovej správe predseda ADSS Stanislav Žofčák.

Základným zmyslom dvojpilierového systému je podľa asociácie zabezpečenie príjmu v starobe z dvoch nezávislých a na odlišných princípoch fungujúcich zdrojov. "A to je dôležité pre každého, bez ohľadu na jeho príjem," upozorňuje Žofčák. Ako dodáva, dvojpilierový systém v sebe spája výhody prvého piliera, ako je napríklad solidarita a štedré štátne dotácie s výhodami druhého piliera, ako je dedenie alebo zásluhovosť.

"Zužovať preto diskusiu o význame, či výhodnosti dvojpilierového systému len na porovnávanie výšky dôchodku jednopilierového a dvojpilierového dôchodcu v roku 2015 nie je správne, navyše, keď aj táto sa bude v čase meniť," tvrdí šéf ADSS. Úlohou prvého a druhého piliera podľa neho nie je navzájom súťažiť, ale vzájomne sa dopĺňať.

Strana Sieť upozorňuje občanov, aby nepodľahli zjednodušeným a demagogickým argumentom na vystúpenie z druhého piliera, ktoré sa opierajú o aktuálnu výšku dôchodkov zo Sociálnej poisťovne a penzií z druhého piliera.

"Dnešné porovnávanie výkonnosti prvého a druhého piliera je žonglovaním s číslami, ktoré v horizonte desaťročí vôbec nemusia platiť. Najmä ľudia do 40 rokov by mali dôkladne zvážiť výhody zotrvania v druhom pilieri,“ povedal podpredseda strany Sieť a poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Pripomína mladým, že podľa demografov budú o tridsať rokov na jedného penzistu pracovať maximálne dvaja ľudia v produktívnom veku, kým dnes je ich päť.

Vláda podľa Siete ďalším otvorením druhého piliera opäť vnáša do systému chaos a robí ho nepredvídateľným. "Skutočným dôvodom Smeru-SD na otvorenie druhého piliera je získať čo najviac prostriedkov zo súkromných dôchodkových účtov ľudí do Sociálnej poisťovne, aby mala vláda dostatok prostriedkov na financovanie svojich populistických a nesystémových sociálnych balíčkov,“ uviedol Beblavý.

Druhý dôchodkový pilier sa od 15. marca do 15. júna tohto roka otvára. V tomto období sa tak budú môcť súčasní sporitelia v druhom pilieri vrátiť späť do výlučne prvého, štátneho priebežného piliera a do druhého piliera budú môcť vstúpiť osoby, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostávajú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Sociálna poisťovňa (SP) začína v pondelok 16. marca zasielať všetkým sporiteľom listy s informáciou o tom, pre koho je sporenie v druhom pilieri výhodné a pre koho výhodné nie je. Účasť v sporivom pilieri totiž nie je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera výhodná pre každého.

"Som presvedčený o tom, že druhý pilier má zmysel, ale pre presne stanovených ľudí z hľadiska veku, obdobia sporenia a príjmu," povedal v piatok minister. Poukázal na to, vláda umožní aj vstup do kapitalizačného piliera pre tých, ktorí si na penziu v druhom pilieri v súčasnosti nesporia. Podľa ministra ide o jednu z posledných príležitostí na prehodnotenie účasti v druhom pilieri. "V ďalšom období už nepredpokladám, že sa bude takýmto spôsobom otvárať druhý pilier," tvrdí Richter. 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk