Druhý pilier nie je určený len bohatým sporiteľom

 

Diskusie o výhodnosti zotrvania či vystúpenia z druhého piliera podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) zastierajú skutočný zmysel a poslanie dvojpilierového systému, ktorým je rozloženie rizika pri sporení na starobu.

"Nie je pravda, že druhý pilier je určený len bohatým sporiteľom. Práve ľudia s nízkym príjmom by nemali zostať v starobe závislí na príjme len z jedného zdroja, najmä ak vieme, že jeho fungovanie je vážne ohrozené v dôsledku demografického vývoja," uviedol v tlačovej správe predseda ADSS Stanislav Žofčák.

Základným zmyslom dvojpilierového systému je podľa asociácie zabezpečenie príjmu v starobe z dvoch nezávislých a na odlišných princípoch fungujúcich zdrojov. "A to je dôležité pre každého, bez ohľadu na jeho príjem," upozorňuje Žofčák. Ako dodáva, dvojpilierový systém v sebe spája výhody prvého piliera, ako je napríklad solidarita a štedré štátne dotácie s výhodami druhého piliera, ako je dedenie alebo zásluhovosť.

"Zužovať preto diskusiu o význame, či výhodnosti dvojpilierového systému len na porovnávanie výšky dôchodku jednopilierového a dvojpilierového dôchodcu v roku 2015 nie je správne, navyše, keď aj táto sa bude v čase meniť," tvrdí šéf ADSS. Úlohou prvého a druhého piliera podľa neho nie je navzájom súťažiť, ale vzájomne sa dopĺňať.

Strana Sieť upozorňuje občanov, aby nepodľahli zjednodušeným a demagogickým argumentom na vystúpenie z druhého piliera, ktoré sa opierajú o aktuálnu výšku dôchodkov zo Sociálnej poisťovne a penzií z druhého piliera.

"Dnešné porovnávanie výkonnosti prvého a druhého piliera je žonglovaním s číslami, ktoré v horizonte desaťročí vôbec nemusia platiť. Najmä ľudia do 40 rokov by mali dôkladne zvážiť výhody zotrvania v druhom pilieri,“ povedal podpredseda strany Sieť a poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Pripomína mladým, že podľa demografov budú o tridsať rokov na jedného penzistu pracovať maximálne dvaja ľudia v produktívnom veku, kým dnes je ich päť.

Vláda podľa Siete ďalším otvorením druhého piliera opäť vnáša do systému chaos a robí ho nepredvídateľným. "Skutočným dôvodom Smeru-SD na otvorenie druhého piliera je získať čo najviac prostriedkov zo súkromných dôchodkových účtov ľudí do Sociálnej poisťovne, aby mala vláda dostatok prostriedkov na financovanie svojich populistických a nesystémových sociálnych balíčkov,“ uviedol Beblavý.

Druhý dôchodkový pilier sa od 15. marca do 15. júna tohto roka otvára. V tomto období sa tak budú môcť súčasní sporitelia v druhom pilieri vrátiť späť do výlučne prvého, štátneho priebežného piliera a do druhého piliera budú môcť vstúpiť osoby, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostávajú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Sociálna poisťovňa (SP) začína v pondelok 16. marca zasielať všetkým sporiteľom listy s informáciou o tom, pre koho je sporenie v druhom pilieri výhodné a pre koho výhodné nie je. Účasť v sporivom pilieri totiž nie je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera výhodná pre každého.

"Som presvedčený o tom, že druhý pilier má zmysel, ale pre presne stanovených ľudí z hľadiska veku, obdobia sporenia a príjmu," povedal v piatok minister. Poukázal na to, vláda umožní aj vstup do kapitalizačného piliera pre tých, ktorí si na penziu v druhom pilieri v súčasnosti nesporia. Podľa ministra ide o jednu z posledných príležitostí na prehodnotenie účasti v druhom pilieri. "V ďalšom období už nepredpokladám, že sa bude takýmto spôsobom otvárať druhý pilier," tvrdí Richter. 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk