O vyplácanie penzie z druhého piliera už požiadalo 91 ľudí

O vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera už požiadalo 91 osôb. Na tlačovej besede o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.


Upozornil na to, že Sociálna poisťovňa je len správcom Centrálneho informačného ponukového systému a výšku dôchodku nerieši. "Sme garantmi toho, aby človek dostal v jeden čas všetky ponuky, ktoré životné poisťovne vygenerujú a aby sa mohol podľa nich rozhodovať," povedal Višváder. Ako dodal, žiadosť o vyplácanie penzie z druhého piliera možno podať na pobočke Sociálnej poisťovne alebo v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Od začiatku tohto roka môžu prví sporitelia požiadať o vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera. Keďže sa ruší podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri, jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov zo sporivého piliera bude dosiahnutie dôchodkového veku. V tomto roku by tak mohlo podľa odhadov ministerstva práce a sociálnych vecí o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov.

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz - Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.

Žiadať o doživotnú penziu v rámci tohto systému bude povinné pre všetkých sporiteľov. Ponuka od jednotlivých životných poisťovní bude platná 30 dní. Ak nebude mať žiadna životná poisťovňa záujem vyplácať sporiteľovi doživotný dôchodok, a to pre nízku sumu dôchodkových úspor, takýto sporiteľ bude dostávať prostriedky z druhého piliera vo forme programového výberu od príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo vo forme dočasného dôchodku od životnej poisťovne.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk