O vyplácanie penzie z druhého piliera už požiadalo 91 ľudí

O vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera už požiadalo 91 osôb. Na tlačovej besede o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.


Upozornil na to, že Sociálna poisťovňa je len správcom Centrálneho informačného ponukového systému a výšku dôchodku nerieši. "Sme garantmi toho, aby človek dostal v jeden čas všetky ponuky, ktoré životné poisťovne vygenerujú a aby sa mohol podľa nich rozhodovať," povedal Višváder. Ako dodal, žiadosť o vyplácanie penzie z druhého piliera možno podať na pobočke Sociálnej poisťovne alebo v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Od začiatku tohto roka môžu prví sporitelia požiadať o vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera. Keďže sa ruší podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri, jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov zo sporivého piliera bude dosiahnutie dôchodkového veku. V tomto roku by tak mohlo podľa odhadov ministerstva práce a sociálnych vecí o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov.

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz - Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.

Žiadať o doživotnú penziu v rámci tohto systému bude povinné pre všetkých sporiteľov. Ponuka od jednotlivých životných poisťovní bude platná 30 dní. Ak nebude mať žiadna životná poisťovňa záujem vyplácať sporiteľovi doživotný dôchodok, a to pre nízku sumu dôchodkových úspor, takýto sporiteľ bude dostávať prostriedky z druhého piliera vo forme programového výberu od príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo vo forme dočasného dôchodku od životnej poisťovne.

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk