Druhý pilier zažíva najťažšie chvíle

Dvojpilierový dôchodkový systém podľa poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd) zažíva najťažšie chvíle počas celej svojej existencie.


Ako ďalej upozornil v parlamentnej rozprave k skrátenému konaniu k otvoreniu druhého piliera, strana Smer-SD bude mať v rukách tromf, keďže spôsob vyplácania dôchodkov z druhého piliera schválila vlani spolu s poslancami Smeru aj časť poslancov opozície.

"Vedel som, že sa to otvorí a aj kedy sa to otvorí," povedal Švejna. Upozornil na to, že sporitelia s nulovým vymeriavacím základom neplatia odvody nielen do druhého piliera, ale ani do štátneho, priebežného piliera. "Tak či tak, budú odkázaní na sociálne dávky," tvrdí Švejna.

Otvorením druhého dôchodkového piliera a odchodom z tohto systému späť vo výlučne prvého piliera chce vláda podľa Júliusa Brocku (KDH) od sporiteľov, aby si kúpili lístky na Titanic. Podľa neho nie je potrebné skrátené legislatívne konanie z dôvodu, že štátu hrozia značné hospodárske škody. Značné škody však podľa Brocku hrozia z toho, že dôchodkové správcovské spoločnosti pri odchode sporiteľa z druhého piliera sa budú musieť zbaviť akcií a pripraviť tak peniaze, ktoré pošlú do Sociálnej poisťovne. Prvý pilier označil poslanec KDH za pyramídovú hru, ktorú vláda dotuje zo štátneho rozpočtu.

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) upozornil na to, že otvorením druhého penzijného piliera sa vôbec nerieši problém výšky doživotných dôchodkov z tohto systému. "Nič sa nezmení na tom, že zákon zabudol na to, že životné poisťovne sa môžu správať sebecky a krátkozrako," uviedol Kaník. Podobu schválenej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá upravuje pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, považuje Kaník za zlyhanie ministerstva práce a sociálnych vecí.

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

"Ide nám predovšetkým o vytvorenie podmienok pre každého jedného sporiteľa, aby sa dobrovoľne rozhodol, či bude znášať riziká, spojené s veľmi nízkymi dôchodkami, ktoré by mali byť z tohto piliera vyplácané aj v budúcnosti," povedal v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. O možnosti vystúpiť z druhého piliera bude podľa Fica informovaný každý sporiteľ.

Premiér zopakoval, že v druhom pilieri je obrovské množstvo ľudí, pre ktorých je výhodnejšie zostať len v prvom, štátnom pilieri. Ako uviedol, v sporivom pilieri je asi 350 tisíc osôb, ktoré nemajú žiadny vymeriavací základ a ďalších 200 tisíc až 300 tisíc ľudí, ktorí majú príjmy na úrovni 500 až 600 eur. "Takíto ľudia si v živote nenasporia v druhom pilieri," tvrdí predseda vlády. Rovnako je podľa neho druhý pilier nevýhodný pre sporiteľov vo vyššom veku.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk