Otvorenie 2. piliera ho príliš nepoškodí

Ak parlament schváli navrhované otvorenie druhého dôchodkového piliera, tak to bude podľa predsedu Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Stanislava Žofčáka relatívne dobré riešenie.



"Sporitelia budú mať možnosť vybrať si, či v druhom pilieri zostanú, alebo z neho vystúpia," povedal na tlačovej besede. ADSS to podľa neho považuje za vyvážené riešenie. Systém starobného dôchodkového sporenia je podľa Žofčáka v súčasnosti stabilizovaný a dosahuje veľmi slušné výnosy. Ako uviedol, za posledných dvanásť mesiacov dosiahli garantované fondy zhodnotenie na úrovni 3 % a negarantované fondy vyše 15 %.

Dôchodkové spoločnosti žiadajú, aby sa situácia okolo druhého piliera upokojila. "V súčasnosti je zbytočne veľká hystéria okolo toho, ako budú vyplácané dôchodky a aká je výška dôchodkov z druhého piliera," tvrdí šéf ADSS. Upozornil na to, že životné poisťovne znášajú riziko dlhovekosti. "Ak sa dôchodcovia dožívajú vyššieho veku, ako to štatisticky vychádza, tak všetky tieto riziká znášajú poisťovne, a preto si musia vytvárať na takéto výdavky zdroje," povedal Žofčák.

Pri valorizácii dôchodkov z prvého, štátneho piliera, poukázal na to, že sa na tieto účely využívajú zdroje nielen zo starobného dôchodkového fondu, ale aj prostriedky z rezervného fondu solidarity a okrem toho Sociálnu poisťovňu dotuje aj štát. "Ak by sme chceli byť korektní vo výpočte, tak by bolo treba minimálne odpočítať všetky tieto dotácie a potom by sa dalo hovoriť o nejakom reálnom pomere výplat zo Sociálnej poisťovne a v súčte z druhého piliera," povedal Žofčák.

Štvrté otvorenie druhého dôchodkového piliera sa podľa Viktora Kouřila z DSS VÚB Generali očakávalo. Už pri príprave novely zákona, ktorá upravuje pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, sa podľa Kouřila vedelo, že jeden až tri roky od začiatku vyplácania penzií budú ponúkané dvojpilierové dôchodky troška nižšie, než aké by boli len z prvého piliera. "Desať rokov je málo, potrebujeme 40, 44 rokov," upozornil na v súčasnosti krátke obdobie sporenia v druhom pilieri.

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS. Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. "V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená," uvádza ministerstvo práce.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk