Penzistom sa po výstupe z 2. piliera zvýši dôchodok

Ak z druhého piliera vystúpi sporiteľ, ktorý je už poberateľom starobného alebo predčasného starobného dôchodku a tento dôchodok mu Sociálna poisťovňa (SP) znížila pre jeho účasť v druhom pilieri, poisťovňa mu jeho dôchodok po vystúpení prepočíta tak, ako keby nikdy nebol v druhom pilieri. Informuje o tom Sociálna poisťovňa.


"Prepočet vyplácaného dôchodku vykoná Sociálna poisťovňa automaticky potom, ako budú na jej účet dôchodkovou správcovskou spoločnosťou prevedené povinné príspevky,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O prepočet dôchodku z tohto dôvodu teda nie je potrebné osobitne žiadať.

Sporitelia budú môcť počas otvorenia druhého piliera od 15. marca do 15. júna tohto roka doručiť Sociálnej poisťovni písomné oznámenie, ktorého obsahom je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, teda vystúpiť z druhého piliera. Tlačivo Sociálnej poisťovne určené k výstupu bude dostupné v každej pobočke Sociálnej poisťovne a na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Doručením tohto oznámenia Sociálnej poisťovni sporiteľovi zaniknú účasť na starobnom dôchodkovom sporení spätne odo dňa vzniku jeho účasti, právne postavenie sporiteľa a zmluva o starobnom dôchodkovom sporení. Prejav vôle sporiteľa nie je možné vziať späť.

Povinné príspevky za fyzickú osobu, ktorá vystúpi z druhého piliera, prevedie dôchodková správcovská spoločnosť, s ktorou mal sporiteľ uzatvorenú zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. Príspevky vrátené Sociálnej poisťovni sa budú považovať za poistné zaplatené na starobné poistenie za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení. Starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok fyzickej osoby, ktorá vystúpi z kapitalizačného piliera, nebude znížený za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení v druhom pilieri.

Vyberáme z Poistovne.sk

Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.
man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

Vyberáme z banky.sk