Škody ohňom na aute uhradí iba havarijné poistenie

Ak vám zhorí auto na parkovisku pri kúpalisku, ako sa to stalo nedávno pri Sládkovičove, alebo vám výbuch či požiar susedovho auta poškodí auto, škodu si budete môcť uplatniť iba ak máte havarijné poistenie.  


Sedliacky rozum vraví, že keď vám auto obhorí od cudzieho horiaceho vozidla, tak je to jeho vina a vy by ste si mohli škodu uplatňovať z jeho povinného zmluvného poistenia (PZP). Realita je iná.

„PZP je poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,”vysvetľuje Daniela Šulcová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne.

V realite to znamená, že PZP vám uhradí škodu len ak požiar vznikne pri jazde škodcovho auta a nie ak stojí na parkovisku.

Ak vám auto chytilo od horiaceho poľa, kde niekto vypaľoval trávu, tiež vám PZP nepomôže lebo toto poistenie sa vzťahuje na zodpovednosť za škody voči tretím osobám a vlastná škoda nie je poistením krytá,” vysvetľuje Katarína Vargová z marketingu poisťovne Kooperativa.

Lista Odporucame

Havarijná poistka pomôže


V tomto prípade získate odškodné len ak máte uzavreté havarijné poistenie alebo pripoistenie. Škody ohňom si v rámci PZP zvyčajne nemôžete pripoistiť, je možné len v rámci havarijného poistenia.

“Vo všeobecnosti platí, že šancu získať náhradu škody majú aj majitelia vozidiel bez havarijného poistenia. Ide však o prípady, keď sa preukáže zavinenie požiaru treťou osobou, vtedy má poškodený nárok na náhradu škody od vinníka,“ informuje Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne Generali.

Postup pri poškodení vozidla požiarom

  1. Bezodkladne nahláste škodu do poisťovne telefonicky, písomne poštou alebo osobne na pobočke.
  2. Pri hlásení poistnej udalosti uveďte, kde sa vozidlo nachádza a poisťovňa následne vykoná obhliadku poškodeného, resp. zničeného vozidla.
  3. K riešeniu škody je potrebné predložiť hlásenie polície a ukončenie šetrenia hasičov s určením príčiny požiaru.
  4. O ďalšom postupe a potrebných dokladoch vás bude informovať poisťovňa po nahlásení škody.
Zdroj: Generali

Ak ste si neistí ako k požiaru a škode došlo, pre poisťovňu bude rozhodujúca na posúdenie poistného krytia príčina,ktorú určia hasiči, policajti alebo iná znalci.

Navyše niekedy vám nemusí pomôcť ani havarijná poistka, ak pri nej máte výluku požiaru či ho nemáte poistený. Tiež rátajte s tým, že poisťovne majú na škody limity a máte tam aj spoluúčasť.

„Odškodné závisí aj od toho, či máte v rámci tohto poistenia dojednané aj krytie škôd z rizika požiaru, a ďalej v závislosti od rozsahu tohto krytia,“ dodáva Vargová.

Makayová odporúča dve riešenia ako sa ochrániť pre požiarom:
  1. Pripoistenie živlov
  2. Havarijné poistenie
Niektoré poisťovne umožňujú pripoistenie proti prírodným živlom aj k PZP, ale pripoistenie sa vzťahuje na živelnú (prírodnú) udalosť, nie cudzie zavinenie. Takisto tam nie je zahrnuté podpaľačstvo či vandalizmus. Orientačná cena je 10 eur ročne,“ dodáva Makayová.

Prevencia proti požiaru vozidla v letnom období

  • neparkovať na suchej tráve a v blízkosti mimoriadne horľavých látok,
  • nenechávať vo vozidle vysoko horľavé predmety, od ktorých môže vzniknúť požiar (napr. zapaľovače).
Zdroj: Generali

Modelový príklad


Poisťovne.sk zisťovali koľko by to stálo havarijné pripoistenie alebo pripoistenie pri Peugeote 208, rok výroby 2010, vodič s 20 ročnou skúsenosťou, poistná suma vozidla by bola 10 tisíc eur.
  • Generali: pri spoluúčasti 5% minimálne 165 eur, by takéto poistenie na krádež, živel a čelné sklo stálo ročne 156,5 eur ročne.
  • Komunálna poisťovňa odporúča havarijné poistenie za 168 eura, pri spoluúčasti 150 eur.
  • Kooperativa by ponúkla cenu od 158,40 do 218,40 eur. Cena závisí aj od ďalších kritérií ako bezškodový priebeh, od spôsobu platby poistného (ročná platba), výška spoluúčasti.
V Kooperative je možné dojednať štandardnú spoluúčasť vo výške 5% (min. 166 eur) alebo si múžete dojednať poistenie v nižšej spoluúčasti tzv. franšízy (165 eur).

“Franšíza je dohodnutá suma, do výšky ktorej poisťovňa neposkytuje poistné plnenie,”vysvetľuje Vargová.


 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk