Slovensko bude musieť majiteľovi Unionu zaplatiť milióny

Holandská spoločnosť Achmea dostane od slovenských daňových poplatníkov 25 mil. eur za chyby vlády.

Slovensko bude musieť zaplatiť vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union, holandskej spoločnosti Achmea, 25 mil. eur, ktoré jej priznal arbitrážny súd v decembri minulého roka. To, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o odškodnení bolo v poriadku, mal konštatovať aj Najvyšší spolkový súd Nemecka.

Informácie priniesli SME i Hospodárske noviny na svojich internetových portáloch. Denníky vychádzajú z tvrdení advokátov Andreja Leontieva a Radovana Pala z advokátskej kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c.

Slovensko odmietlo zaplatiť náhradu Achmei za zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007, odvolalo sa na to, že arbitrážny tribunál nemal právomoc rozhodovať tento spor. Na nemeckom súde sa preto snažilo o zrušenie jeho rozhodnutia. Najvyšší spolkový súd Nemecka podľa SME i Hospodárskych novín námietke nevyhovel.

lista Neprehliadnite
"Išlo tu o poslednú inštanciu po tom, ako rozhodcovský súd tzv. medzinárodným nálezom potvrdil, že má právomoc rozhodovať predmetný spor a po tom, ako toto rozhodnutie potvrdil aj Vyšší krajinský súd vo Frankfurte," uviedli právnici pre Hospodárske noviny.

Arbitrážny súd koncom minulého roka rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť 3 mil. eur za trovy konania. Keďže Slovensko odmietlo kompenzáciu uhradiť, Luxemburský súd ešte v máji tohto roka nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu vlastník Unionu. Rozhodnutie súdu má brať do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči Slovenskej republike. 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk